Motor avtomobila potrebuje hlajenje za pravilno delovanje

Motor avtomobila potrebuje hlajenje za pravilno delovanje

Naš avtomobil potrebuje ustrezno hlajenje motorja med delovanjem. Temu je tako, saj proces notranjega izgorevanja goriva ustvari visoke temperature, ki lahko dosežejo do 105° stopinj Celzija. V cilindrih motorja, kjer se mešanica goriva in kisika vnameta, pa temperatura doseže od 1500° do 2500° stopinj Celzija. Taka ekstremna temperature segreva preostale komponente v in okoli motorja. To pa je razlog, da potrebujemo hladilno tekočino, ki zniža delovno temperaturo v našem vozilu. Tako zagotovimo, da bo naš jekleni konjiček imel dolgo življenjsko dobo svojih mehaničnih komponent, ki so zadolžene za ustvarjanje pogonske sile.

Hladilna tekočina
Hladilna tekočina je ključna komponenta za odvajanje odvečne toplote iz motorja.

Ročno preverjanje hladilne tekočine je vedno priporočeno

Kljub modernim senzorjem v novih vozilih, je dobro, če na vsake nekaj časa odpremo pokrov motorja. Tako lahko preverimo količino nujnih tekočin, kot so olje, čistilna tekočina za stekla, ter hladilna tekočina. Ravno slednja tekočina je izredno pomembna, saj sčasoma hlapi. Tako jo lahko hitro zmanjka, če dolgo časa ne preverimo njenega stanja. 

Pomembno je, da pokrova motorja ne odpiramo, dokler motor ni popolnoma ohlajen. Strokovnjaki priporočajo, da preverimo stanje tekočine za hlajenje vsaj dvakrat na leto. To pa je najbolje storiti preden nastopi poletje, saj je takrat zelo pomembno, da se naš avtomobil lahko ustrezno hladi med delovanjem. Naslednjič pa preverimo tekočino, ko se bližajo zimski meseci. To pa zato, ker omenjena tekočina ščiti motor pred zmrzaljo in preprečuje rjo, ki jo povzroči vlaga.

Izpušni in hladilni sistem v avtomobilu odvajata toploto

Glavna naloga izpušnega in hladilnega sistema v vsakem vozilu je, da odvaja toploto iz motorja. Tako ostaja delovna temperatura v motorju na primernem nivoju. To pa preprečuje poškodbe različnih komponent, kot tudi podaljša njihovo življenjsko dobo.

Hladilna tekočina tudi preprečuje nastanek rje. To pa je možno zaradi čistilnih lastnosti, ki jih vsebuje. Obenem pa preprečuje, da bi plastični in gumijasti deli v motorju korodirali. S tem pa se podaljša življenjska doba hladilnega sistema.

Avtomobilski termostat skrbi za zagon hladilnega sistema

Hladilna tekočina je ključna komponenta za odvajanje odvečne toplote iz motorja. Aktivira pa jo termostat, ki je zadolžen za odpiranje in zapiranja ventila, ki skrbi za zagon ali ustavitev pretoka tekočine za hlajenje. Sam termostat vsebuje vosek, ki se pri določeni temperaturi stopi. To pa povzroči, da se ventil odpre, kar omogoči, da hladilni sistem prične delovati.

Simptomi prenizkega nivoja hladilne tekočine

Če imamo v vozilu premalo tekočine za hlajenje, se lahko to opazi po različnih simptomih, kot so:

  • Prekomerno delovanje ventilatorja za hlajenje motorja
  • Visoka temperatura motorja pri delovanju
  • Motor se samodejno ugaša, da prepreči poškodbe, ki jih povzroči visoka delovna temperatura
  • Višja poraba goriva
  • Sladek vonj, ki je značilen za tekočino za hlajenje

Blagovna znamka Silux ponuja vrhunske mehanične in elektronske dele za vozila vseh vrst in velikosti. To je tudi razlog, da ji zaupa mnogo voznikov osebnih in tovornih vozil.

Kakšne vrste zavornih tekočin za vozila poznamo? Znanih je več vrst zavornih tekočin, zato za več podrobnosti preberite članek.

Preberite si še naslednji članek: Kako pogosto moramo menjati brisalce, da se varno vozimo?

Med vožnjo ne pomislimo, kako so pomembni kvalitetni brisalci, dokler se ne znajdemo v situaciji, ko jih nujno potrebujemo.

Similar Posts:

Author Image
admin