Kako pogosto moramo menjati brisalce, da se varno vozimo?

Kako pogosto moramo menjati brisalce, da se varno vozimo?

Med vožnjo ne pomislimo, kako so pomembni kvalitetni brisalci, dokler se ne znajdemo v situaciji, ko jih nujno potrebujemo. V primeru zelo močnega naliva ali snega, so brisalci bistvenega pomena. Njihova naloga je temeljito čiščenje sprednjih in zadnjih stekel, da lahko varno vozimo do svojega cilja. Pogostost menjave brisalcev je odvisna tudi od količine ur preživetih za volanom ter načina čiščenja stekel. 

Slabo očiščeno steklo je nevarno med vožnjo

Slabo očiščene sprednje in zadnje steklo je zelo nevarno, saj zmanjšana vidljivost lahko privede do prometne nesreče. Med vožnjo s slabo očiščenimi stekli ne predstavljamo nevarnosti samo zase, temveč tudi za druge udeležence v prometu. Posledično je pomembno, da imamo kvalitetne in vzdržljive brisalce, ki vidno površino temeljito očistijo v nekaj potezah.

Kvaliteten brisalec površino hitro očisti

Najboljši in najkvalitetnejši brisalci očistijo steklo v nekaj potezah. Pri tem ne potrebujemo izdatne količine čistila in vode ter ne potrebujemo nekaj minut, da vidimo čez steklo. Kvaliteten brisalec bo v nekaj potezah popolnoma očistil steklo. Slednje tudi potem, ko bo suho ne bo imelo madežev in lis. 

Brisalci
Najboljši in najkvalitetnejši brisalci očistijo steklo v nekaj potezah.

Znaki obrabe brisalcev 

Slabe oziroma obrabljene metlice prepoznamo po tem, da slabo očistijo steklo ter:

  • Puščajo madeže in lise,
  • Med brisanjem cvilijo,
  • Med brisanjem vibrirajo,
  • Puščajo mokro sled,
  • Puščajo nepobrisane dele.

Novejši brisalci so ploski 

Starejši klasični modeli so imeli posamezne člene, ki naj bi zagotavljali dobro čiščenje. Novejši so narejeni s ploske površine.  Ploski brisalci skupaj z ustreznim adapterjem poskrbijo za najboljše možne rezultate čiščenja. Ker imajo ravno površino, se v posameznih členih ne nabira dodatna umazanija. 

Podaljšanje življenjske dobe brisalcev in dolga uporaba

Načeloma bi morali brisalce menjati vsako leto. V kolikor vozila ne uporabljamo zelo pogosto, lahko podaljšamo življenjsko dobo metlic. V kolikor uporabljamo namensko tekočino za čiščenje vetrobranskih stekel, se življenjska doba brisalcev postopoma manjša. Vendar je škoda na metlicah manjša, kot v primeru, da stekla čistimo z malo tekočine ali celo na suho. 

Pozimi dvignemo brisalce, da se ne poškoduje metlica

Dodatno podaljšamo življenjsko dobo brisalcev, če v primeru slabega vremena, snega ali zmrzali dvignemo metlice brisalcev, da ne primrznejo na steklo. Pomembno pa je, da ledu ne čistimo z brisalci, saj bomo s tem poškodovali metlice. Avtomobil samo vklopimo in dodatno povečamo gretje stekel ter počakamo, da se led stopi. 

Preberite si še naslednji članek z naslovom: Vidni deli vozila

Similar Posts:

Author Image
admin