Različna motoristična obutev

Različna motoristična obutev

Vožnja z motorjem je nedvomno izredno zabavna in sproščujoča. Od posameznega motorista pa je zahtevano, da poskrbi za svojo in varnost drugih udeležencev v prometu. Čelada za motor je edina ključna in zakonsko obvezna oprema, ki jo mora imeti. Seveda pa to ne pomeni, da ni potrebe po primerni obutvi. Med vožnjo motorja z našim telesom nadziramo upravljanje celotnega vozila. Zato je motoristična obutev enako pomembna, kot jakne, rokavice, hlače in druga oblačila za vožnjo motorja. Na izbiro imamo škornje in klasično cestno obutev namenjeno motoristom. 

Cestna motoristična obutev

Moderna motoristična obutev ni nujno po izgledu drugačna od navadnih čevljev ali raznih cestnih čevljev. To seveda velja za sam izgled. Tehnično pa so motoristični ulični škornji ali čevlji veliko bolj napredni. Narejeni so z dodatnimi ojačitvami, ki varujejo podplate, gležnje, prste in druge dele stopala. Obenem pa nudijo enak nivo udobja, kot smo jo navajeni pri nošnji športnih copat in druge ceste obutve. Primerni so tudi za vsakodnevno nošenje, ko sestopimo z motorja. So pa edinstvenega izgleda, ki se dobro poda k vsem vsakodnevnem oblačilom.

Motoristična obutev je pomemben del opreme vsakega motorista.

Adventure škornji za motor

Škornji namenjeni za bolj pustolovske motoriste so poznani pod mednarodnim imenom adventure. Za njih velja pravilo, da si jih lastijo motoristi, ki veliko časa preživijo na cesti. Je pa res, da jih delimo na dve vrsti. Prva je namenjena za vožnjo po navadnih cestiščih. Druga vrsta pa je izdelana za motoriste, ki veliko časa preživijo na brezpotjih. To niso dirt bike škornji, ampak predstavljajo del motoristične obutve, ki zavaruje noge in nudi vrhunsko zaščito in udobje. Narejeni so za zahtevne voznike, ki se lahko podajo na navadne ceste in bolj zahtevna brezpotja, kjer navadni škornji za motor niso dovolj zmogljivi.

Touring škornji za motor

Touring škornji za motor so namenjeni ljudem, ki veliko časa preživijo za krmilom svojega motorja. Namenjeni so daljšim vožnjam, kjer potrebujemo udobje, varnost in boljši nadzor nad krmiljenjem motorja. So tudi nepremočljivi, zato so primerni za vožnjo v vseh vremenskih razmerah. Materiali izdelave so tudi zelo napredni, saj vsebujejo razne tehnologije za zaščito noge, kot tudi udobje med vožnjo motorja in navadno hojo. Načeloma so malenkost težji od navadne cestne motoristične obutve. Poznani pa so po idealnem razmerju med udobjem in zaščito pri vožnji vseh vrst motorjev.

Dirt bike in športni škornji

Dirt bike motoristična obutev je namenjena izključno za vožnjo po zahtevnih terenih. Velik poudarek je na zaščiti gležnjev pred udarci. To je tudi razlog, da omenjeni škornji do določene mere preprečujejo gibanje nog. To pa zato, ker se s tem preprečijo poškodbe pri večjih udarcih ter grobih padcih z motorja.

Športna motoristična obutev pa ščiti gležnje in stopala. Tako so omenjeni škornji izredno lahki in tudi fleksibilni, zato nam omogočajo, da položaj nog  prilagodimo vožnji določenega motorja pri višjih hitrostih. Vsebujejo pa razne tehnologije, ki nam omogočajo boljši nadzor nad motorjem pri visokih hitrostih. Športni škornji za motor so narejeni tako, da nudijo vozniku visoko mero zaščite pred abrazijami oziroma raztrganinami in drugimi poškodbami. Večina znanja in tehnologije, ki jo uporabljajo omenjeni škornji, prihaja iz izkušenj iz MotoGP in drugih disciplin dirkanja z motorjem.

Similar Posts:

Author Image
admin