Najbolj priljubljeni modeli vžigalnih svečk za avte

Najbolj priljubljeni modeli vžigalnih svečk za avte

Vžigalna svečka za avto se uporablja v bencinskih motorjih, in sicer za vžig mešanice zraka in goriva v valjih. Na voljo so različne avtomobilske svečke, ki se med seboj razlikujejo tudi po številu elektrod, proizvodnem materialu.

Glede na število elektrod je znana svečka za avto z eno elektrodo in z dvema elektrodama. Avto svečke z eno elektrodo imajo torej eno osrednjo in eno stransko elektrodo, ki je narejena iz kovine z določenim premerom. Svečke za avto z več elektrodami pa imajo do 4 stranske elektrode.

Vrste materialov avto vžigalnih svečk

Na voljo so vžigalne avto svečke iz baker-niklja, platine, iridija in srebra. Prvi material svečki omogoča življenjsko dobo, ki narekuje 25000 do 30000 prevoženih kilometrov. Takšna svečka za avto je tudi cenovno izjemno dostopna in je optimalna za tako imenovane linijske motorje.

Svečka za avto
Svečka za avto omogoča zanesljiv vžig in učinkovito delovanje motorja

Svečke za vozila iz platine služijo do okvirno 120000 prevoženih kilometrov. Za njih pa je značilna zelo tanka elektroda, ki oddaja precej močnejšo iskro. Komponente iz iridija veljajo za bolj odporne na visoke temperature pa tudi na korozijo. V primerjavi s platinastimi imajo enako življenjsko dobo in ponujajo maksimalno učinkovitost pri izgorevanju goriva.

Svečke za avto iz srebra so zelo dobro odporne na visoke obremenitve, prav tako na vibracije, ne nazadnje še na umazanijo. Lahko rečemo, da je takšna vžigalna avto svečka daleč najboljša izbira za avte, ki delujejo na utekočinjeni naftni plin. Seveda pa je potrebno omeniti še slabost. To je kratka življenjska doba – v povprečju ponuja nekje do 30000 kilometrov vožnje.

Toplotni razpon pri avto svečkah

Svečke za vozila se med seboj ločujejo tudi glede na sam toplotni razpon. Ločimo torej vroče, hladne in srednje. Za vroče je značilno, da ponujajo nizko razpršitev toplote -od osrednje elektrode do izolatorja. Uporabljajo pa se v motorjih, ki imajo nizko kompresijsko razmerje.

Razkrivanje razpona toplote vžigalne svečke za avto: obsežna razlaga v tem informativnem videu

Hladna svečka za avto ima značilno visoko razpršitev toplote in se uporablja praviloma v motorjih, ki zahtevajo visokooktansko gorivo. Zanjo je značilno zelo visoko kompresijsko razmerje. Srednja avto vžigalna svečka ima uravnotežene lastnosti prvih dveh. Takšna komponenta velja za najbolj pogosto uporabljeno.

Zamenjava vžigalne avto svečke

Svečka za avto se mora nujno zamenjati, ko se konča njena življenjska doba. Če to zanemarite, lahko vodi v okvaro motorja in seveda še drugih delov sistema v vozilu.

Similar Posts:

Author Image
admin