Kuhanje kot igra

Odrasli ljudje navadno v kuhinji uživamo, zato nas naši malčki z veseljem spremljajo med kuhanjem. Vsekakor pa so še bolj veseli, če jih v samo kuhanje vključimo kot nekakšne pomočnike. Za otroka je kuhanje igra, kjer se počuti nadvse koristno. Tako je tudi prav!

Children making biscuits

Otrok mora že zelo zgodaj pričeti spoznavati posamezne sestavine, da jih lahko kasneje spoštuje. Poleg vsega si razširi besedni zaklad, kar vsekakor pripomore k razvoju možganov. Kuhanje je za otroka ena sama velika igra, zato starši vedno poskrbite, da boste otroka vključili v kakšna lažja opravila. Pri tem je potrebno poudariti, da na spletu obstaja ogromno različnih receptov, kjer lahko vaš otrok sodeluje od začetka do konca – tako imenovani otroški recepti.

Otrok se bo skozi kuhanje naučil odgovornosti, delavnosti ter seveda zdrave prehrane. Poleg vsega bo pridobil še kako pomembno spoštovanje do hrane. Torej, naloga starša je, da najprej najde primeren recept ter pripravi sestavine. Kasneje vam bo pri kuhanju pomagal otrok, saj se bo tako zelo zabaval. Vedno si vzemite dovolj prostega časa, da ga boste učili počasi.

Vsekakor si je potrebno zapomniti, da vaja dela mojstra in otroci potrebujejo veliko več časa, da si določeno zapleteno opravilo zapomnijo. Zavedati se je potrebno, da imajo drugačno koordinacijo gibov, zato ga morati pri kuhanju ves čas opazovati, da se ne dotakne ostrih robov ter se poškoduje. Naučite ga odgovornega kuhanja in ga hvalite. Za otroka je kuhanje igra, zato ob neprestani graji ne bo imel več potrebnega veselja za kuharsko ustvarjanje. Dovolite, da največ delajo otroci in mu pustite ustvarjalnost. Kuhanje kot igra je zanj zelo zabavna.

Seveda vsako kuhanje zahteva tudi čas za pospravljanje. Vsekakor to spada h kuhanjem, zato ga naučite tudi odgovornosti za pospravljanje. Opravilo naredite kar se da zabavno, pri tem pa intenzivno sodelujte in ga hvalite. Naj se vaš otrok zabava – gotovo si to zasluži!

Similar Posts:

Author Image
admin