Pomembnost kvalitetnih motorističnih oblačil

Pomembnost kvalitetnih motorističnih oblačil

Vožnja s kakršnimkoli motorjem je izredno zabavna in sproščujoča. To je tudi razlog, da si vedno več ljudi lasti skuter ali večji motor. Pri tem pa je potrebno posvetiti veliko pozornosti na sama motoristična oblačila. Temu je tako, saj varujejo motorista med vožnjo pred različnimi nevarnostmi. Obenem pa tudi nudijo udobje, ki omogoča vozniku, da ostane osredotočen na samo vožnjo. Izbira primerne opreme za motoriste je pomembna tako za začetnike, kot tudi za najbolj izkušene. V tem članku pa so opisana osnovna oblačila, ki bi jih moral imeti v lasti vsak lastnik motorja.

Čelada prepreči ogromno število poškodb

Skoraj 50% vseh motoristov, ki so bili udeleženi v nesreči in niso nosili čelade, ima kot posledico poškodbe glave. To je tudi glavni razlog, da je priporočena nošnja čelade. Pri visokih hitrostih je velika verjetnost, da ko voznik pade z motorja, da bo z glavo udaril v pločnik ali cestišče. Tako spada čelada pod nujna motoristična oblačila, ki nam lahko rešijo življenje.

Morda je najbolj poznano motoristično oblačilo ravno jakna.

Čelade so narejene, da prevzamejo večino sile udarca. Tako se lahko močno poškodujejo med nesrečo, vendar popolnoma zaščitijo glavo in obraz voznika motorja. Pri tem pa je tudi pomembno vedeti, da imajo čelade življenjsko dobo nekje do pet let. Po tem obdobju se lepila in materiali, ki absorbirajo udarce, pričnejo počasi razgrajevati. To pa pomeni, da sama čelada izgubi nekaj zaščitne moči varovanja naše glave. Veliko proizvajalcev zato priporoča, da nikoli ne kupujemo rabljenih čelad.

Motoristične jakne so odporne na odrgnine

Morda je najbolj poznano motoristično oblačilo ravno usnjena jakna. Ta je narejena iz visoko-kakovostnega usnja, ki je nepropustno. Tako ohranja naše telo suho v slabem vremenu. Sama jakna pa ima vgrajene dodatne tehnologije, ki nam omogočajo večjo varnost med vožnjo motorja, kot so:

Hlače za motoriste zaščitijo noge pred poškodbami

Navadne kavbojke nam ne nudijo zaščite med vožnjo motorja. Motoristične hlače pa so narejene iz usnja ali tekstila. Tako nam nudijo odlično zaščito pred odrgninami. Možno pa je tudi kupiti dodatno ojačane hlače z vgrajenim kevlarjem. 

Tako kot motoristične jakne imajo tudi hlače različne vgrajene tehnologije, ki omogočajo bolj varno in udobno vožnjo, kot so:

  • Nekatere hlače imajo CE-armor oziroma dodatno zaščito za kolke in kolena
  • Med vožnjo ne opletajo
  • Zaščita za noge med padci

Motoristični škornji in rokavice so nujna oprema za varno vožnjo motorja

Naše roke so izredno občutljive. Poleg tega pa so velikokrat prvi del telesa, ki se dotakne cestišča v nesreči. Temu je tako, saj je naraven odziv vsakega človeka, da zaščiti svoje telo pred grožnjami z rokami. Motoristična oblačila za vsakega voznika morajo vsebovati tudi kvalitetne rokavice, ki bodo zaščitile naše dlani med vožnjo.

Škornji pa so enako pomembni, saj podpirajo naše noge, gležnje in stopala pri vožnji. Dobri škornji za motoriste se ne bodo zvijali in bodo imeli ojačan del okoli pete in prstov. Priporočljivo je, če imamo zavarovanje gležnje, ko se vozimo. V nasprotnem primeru bodo naša stopala bila popolnoma izpostavljena raznim poškodbam v primeru nezgode.

Na spletni strani www.yogi.si lahko zasledimo motoristična oblačila za vse vrste motorjev. Na omenjeni strani je v ponudbi tudi veliko dodatne opreme za velike in male motorje.

Similar Posts:

Author Image
admin