Med nosečnostjo zaščitite otroka in sebe – diabetes preži že od prvih dni

Zdravo, moje ime je Blanka. Z vami želim deliti nekaj zelo osebnega. Ne dolgo tega sem šla skozi zelo tvegano nosečnost. Na srečo mojemu otroku ni pustilo nobenih posledic. Jaz sem pa dobila sladkorno bolezen.

Po pripovedovanju bivišh nosečnic sem vedela, da je lahko nosečnost rizična, vendar si nisem mislila, da me bo to doletelo. Zvedela sem, da vsaka nosečnost po 25 letu s sabo prinese tveganje za sladkorno bolezen. Jaz sem zanosila relativno pozno, in sicer, ko sem bila stara 29 let in ta zgodba se je na koncu izkazala za točno.

Kdaj se je vse to začelo?

Tako kot vsak poročeni par, sva si tudi midva želela otroka. Na tem sva delala, kadarkoli sva lahko. Na začetku nikakor nisem mogla zanositi. Po neštetih poskusih pa se je le zgodilo. Bog je uslišal najine molitve in sem zanosila.

Toda v 26. tednu nosečnosti sem zvedela, da se bom morala boriti z nosečniškim oziroma gestacijskim diabetesom. Šele kasneje so mi povedali, da imam povečano tveganje za to bolezen, ker sta tudi moj dedek in babica po mamini strani imela diabetes. Njima so to bolezen odkrili šele v poznih letih življenja, zato se tega ne spomnim prav dobro.

Zame je bila to prva nosečnost, zato me je obšel strah, ko sem izvedela za to informacijo. Zelo sem si želela slišati, da je to napaka, vendar ni bila. Tega preprosto nisem mogla dojeti in preprečiti. Ampak s tem sem se morala spopasti. Ni bilo drugega, kot da naredim vse, kar je v moji moči, da zaščitim sebe in otroka. To je bil moj glavni cilj.

Preberite naslednji prispevek in izvedeli boste, da paradontoza še posebej lahko prizadene nosečnice, kadilce ali bolnike s sladkorno boleznijo?

Dolg in naporen boj

Zdravniki so me opozorili, da bom morala ves čas spremljati nivo krvnega sladkorja. Boj je vključeval tudi številne spremembe v prehrani in življenjskem slogu, zato sem se odločila, da bom sledila nasvetom programa Diabetes NoMore. Kar sem morala doseči, je bilo to, da sem raven sladkorja v krvi ohranjala v mejah normale.

Ker sem imela gestacijski diabetes, sem morala spremeniti celotno prehrano. Izogibati sem se morala industrijsko predelanim pijačam, pecivom in tortam. Izogibala sem se tudi bele moke in belega sladkorja. Potrebne ogljikove hidrate sem zaužila samo s kruhom, žitaricami in mlečnimi izdelki. Moja prehrana je morala temeljiti na živilih, bogatih z vlakninami in beljakovinami.

Vendar se z gestacijskim diabetesom nisem mogla bojevati samo s pravilno prehrano. Začeti sem se morala ukvarjati tudi z določeno fizično aktivnostjo. Redna telesna aktivnost zmanjša raven sladkorja v krvi. Upala sem, da se bo kombinacija prehrane in gibanja izkazala za idealno rešitev. Meritve so pokazale, da se je sladkor v krvi konstantno zmanjševal, vendar je tveganje še vedno obstajalo.

Rodila sem v 38. tednu. Podrobni pregledi so pokazali, da je otrok popolnoma zdrav. Moj boj je bil deloma uspešen. V tem boju sicer nisem uspela zaščititi sebe, vendar je zame najpomembnejše to, da je otrok zdrav. Jaz bom z bojem nadaljevala, ker sem s pomočjo programa Diabetes NoMore dobila prvo bitko proti diabetesu.

Prehranska dopolnila Vitanoval krepijo imunski sistem in izboljšujejo plodnost. Preberi več …

Similar Posts:

Author Image
admin