Karies je možno preprečiti

Karies je možno preprečiti

Karies je ena od najpogostejših nadlog, ki pestijo naše zobovje. Marsikdo misli, da gre le za lepotno težavo, ki obarva naše zobe, a v resnici temu ni tako. Lahko se namreč pojavi tudi na skritih mestih, recimo na stiku med dvema zoboma ali na stiku med zobom in plombo, tako da ni nujno viden na prvi pogled, ampak šele pri slikanju zobovja z rentgenom oziroma s pomočjo laserja. Vsekakor pa ga je treba v vsakem primeru čim prej odstraniti, saj je lahko vzrok za bolečino in druge težave z zobmi, hkrati pa skrbeti za dobro ustno higieno in druge preventivne ukrepe, ki lahko preprečijo njegov nastanek.

Odpovejte se sladkim pijačam

Največ lahko za zdravje svojega zobovja naredite, če se odpoveste nenehnemu pitju sladkih oziroma sladkanih pijač in namesto njih raje izberete navadno vodo ali nesladkan čaj. Če boste tu in tam kdaj spili tudi kaj sladkega, to vašemu zobovju ne bo naredilo večje škode, zagotovo pa velja, da je v večini primerov bolje piti le vodo. Na to je treba navaditi tudi otroke, pri tem pa vedeti, da karies ne nastane le zaradi sladkih pijač oziroma sladkarij, ampak zaradi bakterij v ustih. Zato je ustna higiena in temeljito umivanje zob nujno za preprečevanje njegovega nastanka.

Sladke pijače so s tega vidika najbolj problematične le zato, ker z njimi dobesedno oblivamo zobe med pitjem, medtem ko pitje navadne vode lahko vsaj deloma spere bakterije, ki smo jih dobili s hrano. Poleg tega pa je za zobe problematična tudi hrana, ki se prilepi nanje ali zatakne med dva zoba in tako tam ostane dalj časa, kar so idealni pogoji za razrast bakterij. Zato je pomembno, da vsaj zvečer pred spanjem poleg zobne ščetke uporabite tudi zobno nitko, s katero lahko odstranite tudi majhne delčke hrane, ki so se zataknili med zobe.

Obiščite zobozdravnika!

Še najbolj pa je pri skrbi za zdravje zob pomembno, da redno obiskujete svojega zobozdravnika, ki bo preventivno poskrbel za vaše zobe ter preprečil nastanek kakršnih koli bolečin ali drugih večjih težav z njimi. Zobozdravniki namreč poznajo metode, s katerimi lahko odkrijejo spremembe na zobeh v zgodnji fazi, pri čemer si pomagajo s sodobno tehnologijo oziroma laserjem, hkrati pa obstajajo tudi metode, ki so namenjeni preventivi in temu, da do težav sploh ne pride – takšna preventivna metoda je recimo zalivanje jamic in vdolbin na zobeh oziroma fisur, kjer se bakterije najraje zadržujejo.

Potrebuješ korekcijska očala, a ne veš, kakšna so prava zate? Glede na to, da gre za pripomoček, ki ti pomaga do boljšega vida, zagoto nočeš izbrati napačnih očal. Preberi več …

Similar Posts:

Author Image
admin