Hude posledice pretiranega stresa

Hude posledice pretiranega stresa

Stres je velika težava sodobne družbe, saj smo stalno izpostavljeni raznim obremenitvam, ki ne vplivajo le na počutje, temveč tudi na zdravje. Pokažejo se lahko nekatere zelo daljnosežne posledice, ki jih je treba pravočasno prepoznati in zdraviti, še bolje pa je ukrepati preventivno. Glede na to, da lahko stres povzroči zelo raznolike težave, poleg običajnih bolečin in utrujenosti recimo tudi nespečnost, neplodnost in hujše zadeve, ni pametno čakati na prve simptome – treba bo ukrepati takoj.

Preventiva

Najbolj učinkovita bo preventiva, čeprav ne moremo vnaprej vedeti, kakšne posledice bo stres pustil. Neplodnost se recimo pokaže šele na dolgi rok, prav tako je težko ugotoviti neposreden vpliv stresa. V vsakem primeru pa je pametno obremenitve kar se da zmanjšati, tako se rešimo tistih težav, ki brez stresa ne bi nastale.

Najbolj učinkovita preventiva je seveda zdrav življenjski slog, ki ga sestavljata predvsem zdrava uravnotežena prehrana in redno gibanje. Pri tem pa ne pozabimo na vsakodnevne obremenitve, ki jih je treba čim bolj zmanjšati. To velja predvsem za obremenitve na delovnem mestu, kjer preživimo znaten del dneva, pa tudi osebne skrbi in tegobe.

Kronične bolečine

Stres lahko povzroči kronične bolečine in sorodne težave, ki se jih ne moremo enostavno rešiti, ko se pojavijo. Seveda so takšne težave posebej očitno povezane z nekaterimi specifičnimi vzroki, ki spremljajo stres – to je recimo dolgotrajno sedenje v službi, ki ima tako fizične kot psihične posledice.

Fizična razbremenitev bo učinkovita tudi v boju proti posledicam stresa. Z razgibavanjem in vajami se lahko kar pri delu nekoliko sprostimo, še bolje je seveda, če hkrati zmanjšamo delovne obremenitve. Tako je možno že sproti odpravljati posledice vsakdanje preobremenjenosti, lahko pa se poslužimo tudi kakšnih drugih ukrepov, zelo priljubljene so recimo protistresne masaže.

Neplodnost

Kronične obremenitve lahko vodijo do težav z zanositvijo, čeprav na tem področju običajno prevladujejo drugi dejavniki. Omenimo pa tudi nekatere povezane učinke pretiranega stresa – obremenitve lahko povzročijo motnje pri menstruaciji, tako pri moških kot pri ženskah pa zmanjšujejo libido in spolno energijo. Že to je lahko razlog za težave, ki so značilne za neplodnost.

Neplodnost ima lahko različne vzroke, ki jih stres morda le potencira, tako da ni možno v vsakem primeru neposredno povezati vzrokov in posledic. Gotovo pa je smiselno pri načrtovanju zanositve upoštevati tudi te dejavnike in zagotoviti kar se da sproščeno življenje obeh partnerjev. To ni zdravilo za neplodnost, lahko pa zelo pomaga, če težave res tičijo v posledicah stresa.

Druge posledice

Že neplodnost je dokaj huda posledica pretiranih obremenitev, lahko pa se pojavijo tudi druge bolezni in težave. Predvsem pri dolgotrajni izpostavljenosti večjim obremenitvam se lahko razvijejo različne oblike bolezni srca in ožilja, stres pa spodbudi tudi razvoj in poslabšanje nekaterih duševnih motenj, poleg mnogih drugih tegob.

Similar Posts:

Author Image
admin