Zdravje naših zob že od malih nog dalje

Zdravje naših zob že od malih nog dalje

Vsi moramo poskrbeti za zdravje svojega telesa in zdravje naših zob. Zobje so nam pogosto bolj odročna skrb, dokler nimamo z njimi težav. Potem pa bi dali vse, da bi se vrnili v čas nazaj in redno ter skrbno skrbeli za naše zobe. Zdravje zob je namreč velika vrednota, ki se je zavemo velikokrat šele, ko je že prepozno. Zavemo se, kako pomembno je imeti zdrave zobe, dokler nas ponoči ne zbuja od bolečin zaradi zob. Te bolečine so zelo zelo hude, to lahko pove vsakdo, ki se je že kdaj spopadal z zobobolom. Zelo pogosto je vzrok za bolečine paradontoza. To je vnetje obzobnih tkiv, ki lahko povzroči tudi izpad zoba ali hude poškodbe dlesni. Vzrok za paradontozo je velikokrat nabiranje zobnega kamna, ki ga ne odstranimo pravočasno. Potem se pojavi še karies in recept za bolečine je na dlani.

Pravilna vzgoja

Zato je vzgoja o pravilni in redni negi zob še kako ključnega pomena že od malih nog. Skrb za zdrave zobe je sestavni del vzgojnega programa že v naših vrtcih, nato se pa nadaljuje tudi v osnovnošolskem sistemu. Težave se pojavijo pri najstnikih, ki jih sistem ne zajame več, starši pa običajno ne morejo s prisilo vplivati nanje. Takrat je pomembna dobra in vztrajna razlaga, zakaj je skrb za zobe pomembna tudi v najstniških letih. Paradontoza lahko izvira tudi že iz tega obdobja oziroma se prve spremembe in bolezenska stanja lahko začnejo v ustni votlini dogajati že tedaj. V času najstniških let je pomembno tudi mladim podati koristne informacije in znanje o preprečevanju in prepoznavanju najhujših bolezni zob ter spodbujati obisk zobozdravnika.

Posebej so ogrožene nosečnice in sladkorni bolniki

Paradontoza še posebej lahko prizadene nosečnice, kadilce ali bolnike s sladkorno boleznijo oziroma bolnike z oslabljenim imunskim sistemom. Ti morali biti še posebej pozorni na prve znake pojava paradontoze in se redno udeleževati preventivnih zobozdravstvenih pregledov v zobozdravstveni oziroma stomatološki ambulanti.

Poskrbeti pa je potrebno tudi za zdrav življenjski slog na sploh (od gibanja, zdrave prehrane in pozitivnega mišljenja). Tako imajo vse bolezni manjši negativni učinek na naše zdravje oziroma jih z zdravim življenjskim slogom lažje in hitreje obvladujemo.

Poglejte še Lux factor forum mnenja, kjer boste hitro ugotovili ali so kreme, ki jih oglašujejo tako kvalitetne ali ne.

Similar Posts:

Author Image
admin