Učenje angleščine v prvem razredu devetletke

Vsi vemo, da današnji otroci znajo in vedo veliko več, kot smo mi, prav tako pa so pogosto celo tako razgledani in bistri, da nas popolnoma presenetijo. To velja tudi za učenje angleščine v prvem razredu.angleški-jezik

Ko se je pričel pouk angleščine seliti v vse nižje razrede, sem bila nekoliko skeptična. Nič nisem imela proti učenju angleščine, če starši z njim pričnejo že ob otrokovem rojstvu in tako vzgojijo dvojezičnega otroka, a da bi se lahko angleščine iz nič naučili prvošolčki, ki stika s tujim jezikom niso imeli, nisem verjela. Vsaj ne, dokler ni bilo za mano nekaj mesecev pouka s šestletniki, ki so me tako zelo presenetili, da ne bom nikoli več dvomila v moč človeškega uma pri rosnih šestih letih.

Res je, da nekaterim učenje angleščine ni predstavljajo nekaj povsem novega, saj so hodili na tečaj že v vrtcu, vendar je teh otrok zelo malo. Precej več je tistih, ki angleške besede in pesmice zapomnijo kar mimogrede, ne da bi se morali za to truditi, in novo znanje dejansko vpijajo kot goba. Saj če pomislimo, ni to pravzaprav nič čudnega – tudi sami si bomo zapomnili besedilo pesmi, ki jo bomo slišali večkrat vrteti na radiu, otroci pa so za pomnjenje še bolj dovzetni.

https://www.youtube.com/watch?v=KZ1tAT9GDxY

Začetki učenja angleščine

Učenje angleščine v prvem razredu sicer poteka skozi igro. Veliko pojemo, ponavljamo izštevanke, se zabavamo, barvamo, igramo. Tako naj bi bilo učenje angleščine čim bolj preprosto in prijetno. A izkazalo se je, da večini otrok to sploh ni dovolj. Želijo več! In takrat, kadar jih želim naučiti nečesa preprostega ali osnovnega, mi dokažejo, da že sicer znajo kaj težjega in bolj zapletenega.

Ravno prejšnjo uro me je tako presenetila deklica, ki ji je bilo učenje angleščine nekaj povsem novega. Ob moji izštevanki, ki je vsebovala besedo »dog«, je povedala, da zna pesmico o psu. In mi je zapela pesem o Bingu! Povedala je, da jo pozna iz risanke. Nato sem otroke vprašala, ali zna še kdo kakšno pesem v angleščini, ob čemer mi je druga deklica zapela celotno pesem iz filma Frozen. Ostala sem brez besed – in prepričana, da si težave s tem, kaj otroci zmorejo in kaj ne, delamo predvsem odrasli, ki si težko priznamo, da mali šestletniki pogosto zmorejo več kot marsikateri odrasel.

Similar Posts:

Author Image
admin