Razlogi za okvaro trdih diskov

Razlogi za okvaro trdih diskov

Zadnja leta je možno opaziti vedno večje spominske medije v vseh računalniških napravah. Tako imajo SSD-ji, USB ključi, spominske kartice ter trdi disk vedno večjo kapaciteto. Res pa je, da je ravno slednji spominski medij še vedno zelo razširjen v osebnem in poslovnem svetu. Temu je tako, saj ima izredno dostopno ceno in veliko kapaciteto. Seveda pa je tudi reševanje podatkov iz diska, zaradi tega razloga, zelo zahtevano. Da bi se temu izognili in lažje prepoznali razloge okvare diska, je dobro, če poznamo glavne povzročitelje, ki povzročijo okvare na omenjenem mediju.

Razlogi za okvaro trdih diskov
Da bi lažje prepoznali razloge okvare diska, je dobro, če poznamo glavne povzročitelje, ki povzročijo okvare

Okvarjene računalniške komponente povzročijo izgubo dostopa do diska

Vsaka računalniška naprava je sestavljena iz različnih komponent. Te komponente pa so tudi izpostavljene raznim okvaram, nepravilnim nastavitvam ipd. Vse to pa povzroči, da naš računalnik morda ne bo več prepoznal trdega diska. Tako ne bomo mogli dostopati do shranjeni informacij, kar pa pomeni, da bomo potrebovali reševanje podatkov iz trdega diska.

Okvarjene komponente, ki lahko povzročijo neprepoznavo spominskega medija so lahko:

  • Matična plošča
  • Napajalnik
  • Pomnilnik oziroma RAM

Seveda pa je tudi okvara operacijskega sistema lahko zelo resna. Tako naš računalnik morda ne bo mogel več naložiti operacijskega sistema. Tudi v tem primeru bomo potrebovali reševanje podatkov, saj imamo morda na našem računalniškem sistemu virus.

Električni udari lahko poškodujejo računalnik

Električni udari so izredno škodljivi za vsako računalniško napravo. Temu je tako, saj vsak računalnik vsebuje izredno občutljivo mikro-elektroniko, ki jo lahko visok električni tok popolnoma uniči. Seveda imajo prenosnik, pametni telefon, namizni računalnik in druge podobne naprave določene zaščite, ki preprečujejo dostop previsokega električnega toka do njihovih ključnih komponent. Na žalost pa to ne bo nudilo dovolj močne zaščite pri strelnem udaru. Ta lahko uniči računalnik do te mere, da bomo potrebovali reševanje podatkov iz diska.

Strokovnjaki s spletne strani https://www.xn--reevanjepodatkov-med.com/ svetujejo, da ob možnosti udara strele popolnoma izklopimo naš računalnik iz električnega omrežja. Seveda pa ga moramo pred tem varno ugasniti, saj ga lahko drugače poškodujemo.

Visoka vročina poškoduje magnetne plošče v disku

Vsak računalnik je na en ali drugačen način izpostavljen pregrevanju notranjih komponent. Seveda pa je to najbolj očitno pri sistemih, ki potrebujejo čiščenje. Prašen računalnik se veliko bolj segreje med delovanjem, saj ne zmore pravilo odstranjevati vročine. Temu pa so izpostavljeni tako prenosniki, kot tudi namizni računalniki. Reševanje podatkov iz diska je velikokrat potrebno, saj se je zaradi vročine okvaril spominski medij. Priporočeno je, da računalnik na vsake nekaj časa očistimo, saj bomo tako močno povečali življenjsko dobo vseh njegovih komponent.

Preberite si še naslednji članek: Registracija domene je dokaj zahteven proces

Preden registriramo domeno, je pomembno, da se zavedamo, kaj to sploh je. Spletne strani uporabljajo tako imenovani IP naslov, ki so serije različnih številk.

Similar Posts:

Author Image
admin