Registracija domene je dokaj zahteven proces

Registracija domene je dokaj zahteven proces

Ko se odločimo izdelati svojo lastno spletno stran, bomo za to potrebovali strežnik. Še pred tem pa bomo morali registrirati domeno, ki bo služila, kot ime in naslov naše spletne strani. Sam proces registracije je dokaj enostaven. Pomembno pa je, da poznamo nekaj osnovnih izrazov in ključnih lastnosti domen. Tako bomo lažje skrbeli za našo stran na spletu, saj bomo razumeli, kako celotna zadeva deluje. V tem članku pa je tudi opisanih nekaj koristnih nasvetov, ki jih moramo upoštevati pri izbiri samega imena domene.

Kaj točno je domena?

Preden registriramo domeno, je pomembno, da se zavedamo, kaj to sploh je. Spletne strani uporabljajo tako imenovani IP naslov, ki so serije različnih številk. Te številke pa so virtualni naslovi strežnikov, ki poganjajo različne spletne strani. Domena je tako človeku razumljiv naslov neke spletne strani. V resnici pa za seboj skriva IP naslov, ki je skupek različnih številk, kot je na primer: 63.253.212.329. Napisane številke bi si zelo težko zapomnili in vtipkali v brskalnik, če bi želeli obiskati neko stran. Če pa napišemo samo preprosto ime domene, kot je moja123domena.com, pa bomo veliko lažje obiskali želeno spletno stran.

Registracija domene
Preden registriramo domeno, je pomembno, da se zavedamo, kaj to sploh je.

Nakup ali najem domene?

Registracija domene nam bo omogočila, da jo bomo lahko koristili za določen čas. Tako jo ne moremo kupiti, ampak lahko zakupimo njeno uporabo za eno leto. Po enem letu pa jo moramo ponovno zakupiti za še eno leto.

Registracijo pa lahko opravimo na raznih spletnih portalih oziroma registrarjih. Obenem pa si bomo morali izbrati še končnico. Končnica ali domena vrhovne ravni je lahko lokalna, kot je .hr. Lahko pa tudi izberemo svetovno končnico, kot je .com. Izbira je odvisna od našega načina poslovanja in naših želja. Lokalne končnice so primerne za podjetja, ki bodo poslovala v lokalni državi. Svetovne končnice pa lahko uporabimo, če bomo prodajali svoje produkte in storitve večjemu delu sveta.

Bodimo previdni pri izbiri imena domene

Pri registraciji domene je dobro, če izberemo najbolj primerno ime. S tem je mišljeno to, da mora biti čim krajše ter lahko zapomnljivo. Bonus pa je, če se ime na nek način nanaša na našo obrt. Priporočeno je, da si izberemo ime, ki je:

  • Čim krajše – nekje od 4-20 črk oziroma znakov je najbolje
  • Ime mora biti sestavljeno tako, da se dobro sliši in izgovori
  • Uporaba vezajev in črk je priporočljiva v primeru, da je to smiselno uporabiti v domeni

Na spletni strani www.infonet.hr je registracija domene izredno hitra. Z vgrajenim iskalnikom bomo hitro našli želeno domeno in alternativne predlog, če želene domene ne bo na voljo. Poleg tega pa lahko zakupimo vrhunske strežnike, ki bodo našo spletno strani poganjali izredno hitro.

Similar Posts:

Author Image
admin