Reševanje podatkov s spominske kartice

Reševanje podatkov s spominske kartice

Digitalizacija podatkov je prinesla mnogo prednosti za vsakega posameznika. Na naše pametne naprave je tako možno shraniti slike, videe, e-pošto ipd. To je tudi razlog, da večina uporabnikov razširi zmogljivost svojega telefona ali prenosnega računalnika z uporabo spominskih kartic. Tako lahko dandanes v žepu prenašamo na desetine in stotine gigabajtov dragocenih informacij. Sposobnost shranjevanja ogromne količine podatkov je povzročila, da je spominska kartica postale glavni medij za shranjevanje raznih digitalnih vsebin. Lahko pa se tudi zgodi, da se sam medij za shranjevanje pokvari. Temu je tako, saj so naše pametne naprave izpostavljene prahu, udarcem, vročini, električnim udarom in drugim elementom.

Vedno hitrejši medij za shranjevanje podatkov

Ena izmed velikih prednost spominskih kartic je njihova hitrost. To omogoča uporabo za snemanje videa pri visokih resolucijah. Športniki in profesionalni fotografi lahko izkoristijo velike kapacitete, ki segajo do 2TB, kar znaša 2000GB. Poleg tega pa je tudi na bolj osnovnih modelih kartic možno zajeti video v FULL HD resoluciji.

Večino novih pametnih telefonov ima dokaj omejen notranji pomnilnik. Čeprav se zdi, da je 8, 16 ali celo 32GB veliko, se hitro zgodi, da nam zmanjka prostora. S spominsko kartico pa močno razširimo prostor v naši napravi. To nam omogoča, da:

 • Nameščamo dodatne aplikacije in igre
 • Shranjujemo veliko količino glasbe, slik in videov na telefon
 • Si naredimo varnostno kopijo konfiguracije telefona in nastavitev

To je tudi razlog, da se reševanje podatkov s telefona dostikrat opravi tudi na dodani Micro SD kartici.

Simptomi okvare kartice za shranjevanje

SD kartice so izredno občutljive naprave. Imajo zelo tanko ohišje in občutljivo čipovje. Tako ne prenesejo visokih temperatur, vlage, udarcev ipd. Včasih pa imamo preprosto nesrečo in sama naprava preneha iz neznanih razlogov delovati. V večini primerov pa lahko opazimo, da so težave prisotne po sledečih znakih:

 • Slike in drugi podatki postanejo nedostopni
 • Nekatere slike in videi manjkajo
 • Telefon večkrat zazna in izgubi stik s spominsko kartico
 • Manjkajoče datoteke
 • Sporočilo Read/Write Error se prikaže na zaslonu

Zgoraj našteti znaki nakazujejo, da je nekaj narobe z našim telefonom ali z medijem za shranjevanje. Odlične strokovnjake za reševanje podatkov iz vseh naprav lahko zasledimo na spletni strani resevanje-podatkov.anni.si.

Zaščitimo svojo kartico pred poškodbami

Veliko lahko storimo sami, da podaljšamo življenjsko dobo spominske kartice. Če so podatki na njej postali nedostopni, bomo potrebovali reševanje podatkov. Če pa naprava še deluje, pa lahko poskrbimo, da:

 • Napravo ne izpostavljamo vročini
 • Kartice ne odstranjujemo med prižiganjem in ugašanjem telefona, kamere, prenosnika
 • Uporabljamo kartice priznanih znamk, kot je SanDisk, Panasonic, Sony, Lexar, Kingston ipd.
 • Ne odstranjujemo kartice med shranjevanjem videa, slike s kamere ipd.

Pomembno je tudi, da se reševanje podatkov s spomina telefona ne lotevamo sami. Temu je tako, saj lahko nadaljnje poškodujemo spominske čipe in otežimo reševanje za strokovnjake.

Similar Posts:

Author Image
admin