Dobri stari časi računalništva

Dobri stari časi računalništva

Mladina danes sploh ne pozna več izrazov, ki smo jih mi uporabljali v otroštvu. Ne vedo kak računalnik bi bil ZX Spectrum, Atari ali Amiga, ne vedo niti kako izgledajo audio kasete, še za diskete večina ni slišala, saj so v tem času večinoma v uporabi samo USB ključi in DVDji, ki pa jih še največkrat srečajo, ko si sposodijo kako risanko ali film v knjižnici.namizni-racunalnik

Moj prvi namizni računalnik – počasnejši od navadne digitalne ure

Moj prvi namizni računalnik ni bil noben od prej naštetih, ampak je bil prav PC, torej osebni računalnik. Takrat seveda nismo poznali izraza namizni računalnik, saj kakšen pa naj bi še obstajal? Kdo je lahko sploh pomislil, da bi tiste ogromne in težke ekrane, ki pa so imeli zelo majhno sliko, torej ekran, prenašali s seboj. Bohnedaj kaj premikat, boš pokvaril in to ne zna nihče popravit, novi pa stane preveč. To nam je donelo v glavi, glas naših staršev, ki so pogosto odšteli visoke vsote denarcev, da smo prišli do svojih računalnikov, ki smo si jih tako želeli. A prve igre in programi na njih so bili tako omejeni in slabši tudi od tistih najbolj osnovnih in enostavnih igric, ki so bile na prvih mobilnih telefonih. Tistih izpred 15 let.
Danes ima že praktično vsaka digitalna ura močnejši mikroprocesor, kot ga je nekoč imel računalnik, da ne govorim kakšne zmogljivosti ima enostavna in cenena grafična kartica, v primerjavi s takrat celotnim računalnikom. Medtem, ko je šla tehnika naprej, pa so cene pričele počasi padati. Prenosni računalnik je danes dostopen praktično vsaki družini, namizni računalnik pa seveda ravno tako, vendar si ga omišlja vse manj ljudi.

Osnovna razlika med tipi računalnikov

Naj pojasnim osnovno razliko – namizni računalnik je torej sestavljen iz posameznih komponent, pri čemer večino časa vidimo tipkovnico, miško, ekran oziroma monitor ter zvočnike. Marsikdo niti ne pomisli, da se vse skupaj dogaja v ohišju, kjer je jedro računalnika, medtem ko so prej naštete zgolj izhodne in vhodne enote, ki so pravzaprav najmanj pomembne za samo delovanje računalnika. Tako torej izgleda namizni računalnik, kaj pa prenosni?
Prenosni ima vse komponente v enem kosu in se ga lahko zapre, pospravi v predali ali pa se ga naokoli prenaša v priročni torbici, ki mu hkrati nudi tudi zaščito pred dežjem in omogoča, da zraven spakirate tudi polnilec, kak podaljšek, miško in morda USB ključ, da bi si presneli še kakšne podatke.
Čeprav so prenosni računalniki in tudi tablični vse bolj popularni, pa je dejstvo, da je namizni računalnik najlažje nadgrajevati in je največkrat veliko zmogljivejši in cenejši za servisiranje, kot pa ostali modeli.

Similar Posts:

Author Image
admin