Kako pripraviti substrat za resasti bradovec?

Kako pripraviti substrat za resasti bradovec?

Substrat je pomemben za gojenje resastega bradovca. Sestavljen mora biti iz mešanice žagovine iz trdega lesa in slame. Žagovina naj predstavlja približno 60 % substrata, slama pa približno 40 %. Substrat mora biti dobro odceden in imeti pH od 5,5 do 6,5. Hericium erinaceus ima raje vlažno okolje, zato mora biti substrat vlažen, vendar ne razmočen. Substrat lahko steriliziramo tako, da ga 30 minut segrevamo na 120 °C.

Substrat je treba cepiti s kulturo micelija Hericium erinaceus. Micelij se lahko pridobi iz prejšnjega pridelka gob ali od komercialnega dobavitelja. Drst je treba zmešati s substratom v razmerju 1 : 10 (drst : substrat). Mešanico je treba zapakirati v pladnje ali škatle in jo inkubirati pri temperaturi 18-25 °C. Po 2-3 tednih bodo iz substrata začele rasti gobe.

Substrat za gojenje Hericium erinaceus lahko pripravite na različne načine.

Čeprav je za gojenje Hericium erinaceus pomemben substrat, lahko uporabite več različnih vrst. Najpomembnejši dejavnik je, da je substrat dobro odceden in ima pH od 5,5 do 6,5. Poleg tega je lahko sestavljen iz različnih materialov, kot so žagovina iz trdega lesa, slama, lupine bombažnih semen ali lupine kakava. Gobe običajno najbolje rastejo v vlažnem okolju, zato mora biti substrat vlažen, vendar ne razmočen.

Ko izberete substrat, ga pripravite za cepljenje s Hericium erinaceus. Ta postopek je lahko nekoliko umazan, vendar se na koncu splača! Najprej je treba v substrat izvrtati veliko lukenj, da bo micelij zlahka rasel skozi substrat. Za to lahko uporabite vrtalnik, motorno žago ali celo nož. Prepričajte se, da so luknje globoke vsaj 1 palec.

Nato morate substrat za 24 ur namočiti v vodo. To ga bo zmehčalo in olajšalo rast micelija. Po namakanju odlijte odvečno vodo, nato pa substrat razporedite v tankem sloju na ravni površini. Na koncu substrat nacepite s sporami Hericium erinaceus. To lahko storite tako, da spore zmešate z vodo in jih razpršite na podlago. Prepričajte se, da so spore enakomerno razporejene, nato pa substrat pokrijte s plastično folijo, da ostane vlažen.Micelij bo začel rasti v nekaj dneh, po nekaj tednih pa boste lahko opazili rast gob. Zdaj, ko veste, kako pripraviti substrat za Hericium erinaceus, je čas, da začnete! Veliko sreče!

Similar Posts:

Author Image
admin