Klima za ogrevanje našega doma

Klima za ogrevanje našega doma

Moderne HVAC naprave so močne spremenilo kako ogrevamo ali hladimo naš dom. Toplotne črpalke so vedno bolj popularne, saj imajo visoko učinkovitost ogrevanja tal, vode v bojlerjih in drugih grelnih teles. Veliko ljudi pa se ne zaveda, da je ogrevanje s klimo mogoče v zimskih mesecih leta. Dandanes ima skoraj vsaka klima vgrajen inverter kompresor, ki nam omogoča nizko porabo energije pri gretju ali hlajenju manjših in večjih prostorov. Obenem pa omenjena naprava tudi poskrbi, da se v naših bivalnih prostorih ne nabira prevelika količina vlage.

Klima ne vsebuje električnih grelcev

Klimatske naprave že dolgo časa uporabljajo plin za hlajenje ali ogrevanje našega doma. Res je, da vsebujejo grelec, vendar ta ni namenjen gretju notranjih prostorov. Njegova naloge je, da odmrzne zunanjo enoto v primeru, da je zamrznila. 


Čeprav se sliši neverjetno, je v zimskem zraku še zmeraj dovolj uporabne energije, ki jo klimatska naprava lahko črpa v stanovanje.

Plin R32 ali R40 sta dandanes v uporabi, ko govorimo o ogrevanju s klimo. Kompresor ga mehanično stisne in tako povzroči fizično reakcijo. Pri tem se plin močno segreje, nakar toplo energijo pošlje v našo sobo ali drug prostor preko notranje enote.

Klima pridobiva toploto iz ozračja

Velika prednost pri delovanju klime je ta, da pridobi vso energijo za ogrevanje in hlajenje iz zunanjega zraka. Ko se želimo ogrevati s klimo, ta pridobi toplo energijo iz zunanjega zraka. To je izredno učinkovito, saj se porabi zelo malo električne energije. Ko klima ogreje določen prostor, se zunanja enota izklopi. S tem se omogoči dodaten prihranek električne energije. Notranja enota klime pa neprestano deluje. V neprestanem delovanju je zato, da meša zrak in neprestano nadzira njegovo temperaturo in vlago. Ko se zrak v našem domu ohladi, se zunanja enota ponovno prižge.

Dodatna oprema za klimo za bolj učinkovito ogrevanje

Vsaka klima izpušča kondenz iz notranje in zunanje enote. V zimskih mesecih zunanja enota lahko proizvede dokaj veliko vlage. Zato je priporočeno, da poskrbimo za primeren odvod vlage. Pogosto je najbolje, če cev za odtok vlage napeljemo v cev za žleb. Če se bomo v zelo mrzlih mesecih dalj časa ogrevali s klimo, je dobro, če monterje zaprosimo za grelni kabel in zbiratelj kondenza.

Grelni kabel za klimo prepreči zmrzovanje kondenza

Grelni kabel za klimo deluje avtomatsko. Ko temperatura pade pod ničlo, se prižge in preprečuje zmrzovanje kondenza v ceveh. Priporočeno je, da ga imamo nameščenega na vseh klimatskih napravah, ki jih bomo uporabili za gretje.

Zbiralec kondenza prepreči nabiranje vode na tleh pod klimo

Zbiralec kondenza je priročen za vse klimatske naprave, kjer nočemo, da se pod zunanjo enoto prične nabirati vlaga. Zbiralec bo zbral vlago in jo odvajal v odvodno cev, ki je lahko napeljana v žleb ali drugam.

Similar Posts:

Posted in Dom
Author Image
admin