Uporaba pnevmatik

Uporaba pnevmatik

Pri zagotavljanju varnosti v cestnem prometu je ključna tudi pravilna izbira pnevmatik, kjer je treba upoštevati veljavne predpise ter priporočila proizvajalca vozila, pnevmatik ali uradne inštitucije. Najpomembnejšo vlogo pri izbiri gume imajo dimenzija, indeks nosilnosti, oznaka hitrosti ter njena zgradba. Poleg tega je treba upoštevati še pogoje uporabe, da bo zmogljivost gume res ustrezala pričakovanju uporabnika. 

Pri uporabi gum ne smete nikoli presegati za pnevmatike predpisanih mejnih tehničnih vrednosti. Priporočamo vam namestitev štirih identičnih gum na vozilu s pogonom na štiri kolesa; ista dimenzija, isti program, isti CAI. Drugače je lahko le v primeru, če je različne gume za sprednjo ter zadnjo os predpisal proizvajalcev vozila. 

Vrste pnevmatik 

Letne gume so idealna izbira za vožnjo po suhem cestišču, ker je v takšnih okoliščinah oziroma pogojih njihov oprijem zagotovo najboljši. Na mokrem cestišču so dosežki letnih gum veliko slabši. 

Za največjo varnost v cestnem prometu je najpomembneje,da so gume v dobrem stanju. Če je letna guma, na primer, obrabljena, hitro izgubi svojo učinkovitost ter pogosto postane še zelo nevarna. 

Zimske gume so pri nas obvezne od 15. novembra do 15. marca. Kljub temu je njihova montaža priporočljiva že, ko temperature padejo pod 10 stopinj Celzija. Prav tako je treba tudi pri tej vrsti gume paziti na samo obrabo. 

Obrabljene zimske pnevmatike niso več učinkovite niti na snegu niti na mokri cesti. Če je globina profilov plitkejša od 3 mm, je menjava gum zelo priporočljiva. Vozilo bo tako ohranilo optimalni oprijem. 

Celoletne avto gume vam omogočajo uporabo svojega vozila dobrih razmerah; tako poleti kot pozimi. Ta vrsta pnevmatik je lahko odličen kompromis med zimsko in letno avtomobilsko gumo. 

Kljub temu pa celoletne gume za avto niso tako učinkovite kot zimske pnevmatike na zasneženi ali poledeneli podlagi; ali tako kot letna guma na suhi podlagi. 

Vzdrževanje in hranjenje gum 

Prostor za shranjevanje gum mora biti zračen, primerne temperature, zaščiten pred direktno svetlobo, soncem in drugimi neugodnimi vremenskimi vplivi. Ločen mora biti od kemičnih substanc, topil, ki lahko neugodno vplivajo na naravne lastnosti gume. 

Izjemno pomembno je še, da je prostor čist, brez stvari, ki bi lahko poškodovale gume, na primer brez ostrih kovin, lesa. Pnevmatike se prav tako ne smejo biti postavljene blizu vira toplote, ognja, vnetljivih snovi, materialov, ki lahko povzročajo iskrenje ter podobno.  

Med tiste dele avtomobila, ki jim le redko posvečamo pozornost in na katere pogosto pozabimo paziti, so tudi avtomobilski brisalci. Preberi več …

Similar Posts:

Author Image
admin