Za kaj vse je dobro uporabljati semena iz konoplje?

Za kaj vse je dobro uporabljati semena iz konoplje?

Ste vedeli, da so konopljina semena lahko izvrsten vir rastlinskih beljakovin? Slednje je zlasti pomemben podatek za vse tiste, ki ste se na primer odločili za vegetarijansko ali celo vegansko obliko prehranjevanja. Uporaba semen iz konoplje ima v kulinariki pa tudi sicer izjemno široko paleto možnosti.

Oluščena konopljina semena se med drugim uporabljajo tudi za izdelovanje moke ter vse bolj cenjenega olja. V omenjenih semenih lahko najdemo nakopičene prvovrstne učinkovite, ki nosijo lastnosti treh živil. Moka iz konoplje je namreč lahko odlično nadomestilo za moke iz žit. Beljakovine v semenih konoplje se zlahka primerjajo s tistimi, ki se nahajajo v stročnicah.

Ključni vitamin v konopljinih semenih

Neoluščena in oluščena konopljina semena vključujejo tudi pomembne vitamine. Ključni pa je vsekakor vitamin E, saj deluje kot antioksidant. Prav tako so tovrstna semena odličen vir različnih mineralov, na primer fosforja, magnezija, železa, kalija. Pomembno pa je vedeti, da takšna semena ne vključujejo THC, ki ga sicer najdemo v kanabisu.

Konopljina semena vsebujejo pomembne vitamine, minerale in beljakovine.
Če v svojo prehrano vključite konopljina semena, boste zaužili pomembne vitamine, kot je vitamin E, minerale fosfor, magnezij, železo in kalij. Poleg tega pa še nujno potrebne aminokisline, ki se nahajajo v preprosto prebavljivih beljakovinah.

A v prvi vrsti konopljina semena torej cenimo zlasti zaradi odličnega vira beljakovin. Že bi na primer dnevno zaužili tri velike žlice semen, svoje telo oskrbite z 11 grami preprosto prebavljivih beljakovin. S tem vaše telo seveda prejme vse nujno potrebne aminokisline, ki pa so potrebne za normalno delovanje našega telesa.

Mleko iz semen konoplje

Oluščena konopljina semena se lahko uporabljajo tudi za pridelavo zelo hranljivega mleka. Slednji velja za popolni nadomestek kravjega mleka. Sam postopek pridelave pa je podoben kot pri mleku iz soje. Za pripravo mleka iz omenjenih semen potrebujemo 200 gramov oluščenih semen iz konoplje ter približno en liter vrele vode.

Kako lahko sami preprosto naredite mleko iz semen konoplje v dveh minutah.

Oluščena konopljina semena stresemo torej v liter vrele vode. To pokrijemo ter pustimo stati, da se semena primerno namočijo. Zmes naj stoji vsaj eno uro. Lahko pa jo pustimo stati kar čez noč. Nato je treba semena odcediti, a vode pri tem ne zavržemo. Semena damo v električni mikser ter jih počasi meljemo. Vmes dolivamo vodo, v kateri smo namakali oluščena semena. Zmes, ki jo dobimo, se nato precedi skozi gazo. Dobljeno tekočino imenujemo kar konopljino mleko, ki pa je zelo okusno za uživanje ter vsekakor tudi izjemno zdravo.

Similar Posts:

Author Image
admin