Toplotne črpalke za sanitarno vodo

Toplotne črpalke za sanitarno vodo

Toplotne črpalke za sanitarno vodo so v tem času eden izmed najbolj iskanih produktov, ko je govora o prihranku energije in prihranku v družinskem proračunu. Segrevanje sanitarne vode je namreč drugi največji strošek, takoj za stroški ogrevanja doma. Tako je z razlogom, saj so toplotne črpalke za sanitarno vodo najbolj ekonomična rešitev.toplotne-crpalke-za-sanitarno-vodo To so ugotovili s primerjavami stroškov v različnih slovenskih družinah. Eden izmed cenejših virov ogrevanja sanitarne vode so še sončni kolektorji, če so nameščeni na idealnih mestih. Ogromna razlika pa se pokaže v začetni naložbi, saj so stroški za sončne kolektorje približno dvakrat višji.

Črpalka deluje tako, da več kot dve tretjini energije za svoje delovanje pridobi iz okolja, ostalo pa z električno energijo. Končni rezultat je topla sanitarna voda. Prihranki zaradi načina delovanja toplotne črpalke za sanitarno vodo so več kot štirikrat večji v primerjavi z drugimi načini.

Za več kot 60 odstotkov so zmanjšanji izpusti ogljikovega dioksida v času njihovega delovanja, kar je okolju prijazno.

Investicija se nam povrne v šestih do sedmih letih. Če odštejemo stroške za nakup bojlerja, se ta doba skrajša še za nekaj let.

Poleg tega, da imamo toplo sanitarno vodo, lahko zaradi načina delovanja črpalke cevi, iz katerih prihaja hladen zrak, speljemo v klet ali shrambo, kjer je hlajenje več kot dobrodošlo.

Samostojno jo lahko uporabljamo skozi vse leto ali pa se odločimo, da jo bomo priključili na ogrevalni kotel. To je mogoče pri tistih, ki imajo serijsko vgrajen cevni register. Vedno bolj priljubljen je priklop na peč na drva ali biomaso. Teh v poletni vročini nima smisla kuriti, zato bi brez toplotne črpalke uporabniki poleti bili brez tople vode.

Kot že omenjeno, je v primerjavi z drugimi načini ogrevanja investicij relativno nizka, toplo vodo imamo zagotovljeno skozi vse leto, prav tako pa se nam ni treba ubadati z vzdrževanjem ali nameščanjem.

Similar Posts:

Posted in Dom
Author Image
admin