Za babice in vnuke: Zofijin svet

Tokrat so prireditelji Festivala iger ponudili obiskovalcem v izposojo devetdeset namiznih družabnih iger (http://cloveknejezise.com/), strateških iger s kartami in namiznih strateških iger s figuricami. »Odprtja festivala se udeleži največ organiziranih skupin, naslednji dan pa otroci privlečejo s seboj starše,« je starostno sestavo približno nakazal direktor festivala in podrobneje razložil, da so med igralci zastopane skoraj vse generacije, nekoliko redkeje pa zanimanje za igre pokažejo starejši od petdeset let.

Izjema je Zofijin svet, igra, nastala po romanu norveškega avtorja Josteina Gaarderja, ki je očarala babice in hkrati njihove vnuke. »Igra nedvomno poveliča stare starše v očeh vnukov, saj so nad poznavalskimi in redko napačnimi odgovori svojih babic ali dedkov povsem očarani,« je povedala soorganizatorka prireditve.

Namen festivala, na katerem se z otroško igralnico predstavljata tudi združenje staršev in otrok Sezam in organizacija Unicef, je združiti družine, prijatelje in posameznike za mizo, jim ponuditi zabavo ter omogočiti dejavno in ustvarjalno preživljanje prostega časa brez računalnika in televizije. Obiskovalcem je še danes na voljo velik izbor novih družabnih iger, med njimi tudi nekaj uspešnic. Med najbolj priljubljenimi je igra naseljenci otoka Catan, ki ima po svetu 12 milijonov igralcev: pri naseljevanju neobljudenega otoka od igralcev zahteva trgovsko spretnost in smisel za taktiko, kar je odločilnega pomena za krepitev viteške moči, skrbi za razvoj, uspešnega trgovanja in širjenja naselij.

Najnovejše: Preprosto genialno

Slovenski trg namiznih družabnih iger je ravnokar obogatila letos tudi v Avstriji nagrajena igra vseh igerpreprosto genialno, katere avtor je Reiner Knizia, doktor matematike, sicer pa mojster, ki slovi kot eden najboljših snovalcev družabnih iger. Preprosto genialno poudarja strateške sposobnosti igralca, ki si s polaganjem barvnih ploščic prizadeva premagati nasprotnika. Gospodar prstanov – iskanje je med uspešnimi igrami v Sloveniji že razprodana, novega ponatisa pa najverjetneje ne bo. Najbolje prodajane družabne igre v založbi Laser plus izdajo v nakladi po pet tisoč izvodov, kar je pravzaprav primerljivo z večjimi knjižnimi uspešnicami. Igra leta je v Nemčiji prodana v 500 tisoč izvodih in »zaradi povpraševanja in velike naklade so nemški založniki skoraj na robu obupa, saj ne utegnejo dovolj hitro zalagati prodajnih polic«, za primerjavo s slovenskim trgom dodaja Kranjčeva.

Similar Posts:

Author Image
admin