Ste brezposelni? Poznate vse vaše pravice?

Marsikdo jih namreč ne. Ker pa taki osebi prav pride prav vsak prihodek, je pomembno vedeti vse naše pravice, ki nam ta prihodek lahko v času brezposelnosti zagotovijo. Poznate denarno nadomestilo? Slednje vam pripada, če trenutno nimate službe, je niste izgubili zaradi vaše krivde in izpolnjujete vse pogoje, ki jih zakon predpisuje. Višina tega denarnega nadomestila pa je prav tako določena z zakonom, saj vsakemu lahko pripada, glede na njegovo socialno situacijo, drugačna vsota.

Za denarno nadomestilo pa potrebujete izpolnjevati še nekatere druge pogoje, kot so; pred izgubo vaše zaposlitve ste bili najmanj 9 mesecev prej zavarovani za primer brezposelnosti, vaša starost mora biti manjša od 30 let, če ste plačali vse prispevke za primer izgube zaposlitve in če ste vložili zahtevo za uveljavitev pravice o denarnem nadomestku vsaj v 30 dneh po prenehanju zavarovanja. Kakšna pa je višina denarnega nadomestila? V prvih treh mesecih je ta 80 odstotni, medtem ko se v vseh naslednjih mesecih prejemniku izplačuje 60 odstotkov od njegovega povprečja plače. Zgornja in spodnja meja sta v obeh primerih omejeni. Omejeno je pa tudi trajanje prejemanja tega nadomestila in izplačilo ne sme biti nižje ali višje od za to posebej predpisane vsote denarja.

Vsekakor pa je brezposelnost le prehod, saj moramo v tem času čim več iskati prosta delovna mesta in poznanstva, ki nas do neke želene zaposlitve lahko pripeljejo. Prosta delovna mesta čakajo na vas, vi pa morate le najti prave poti, da jih dosežete. Včasih vas bo do dela pripeljal izjemen življenjepis, spet drugih kontakt iz podjetja in njegova pomoč. Če ste torej tudi sami v iskanju na prosta delovna mesta, ohranite čim boljšo energijo in resnično vsak dan spremljajte zaposlitvene oglase – tako boste službo zagotovo dobili hitreje, kot če bi samo sedeli in čakali na čudež.

Similar Posts:

Author Image
admin