Zakaj vaša spletna stran potrebuje SSL certifikat

Zakaj vaša spletna stran potrebuje SSL certifikat

SSL certifikat je posebna vrsta digitalnega varnostnega potrdila, ki zagotavlja prisotnost identitete spletnega mesta. Obenem z uporabo tehnologije SSL šifrira vse podatke, ki se prenašajo med stranjo na spletu ter njenimi obiskovalci oziroma uporabniki. V prvi vrsti torej poskrbi za varnost prenosa podatkov.

SSL certifikat
SSL certifikat je posebna vrsta digitalnega varnostnega potrdila, ki zagotavlja prisotnost identitete spletnega mesta.

SSL zakodira povezavo, posledično zlonamerne osebe ali pa programi ne zmorejo prestreči podatkov, ki se prenašajo med obiskovalci in spletno stranjo. Če je tovrstni certifikat neveljaven, brskalnik obiskovalcem strani ne prikaže napake. Zanimivo je dejstvo je tudi to, da vsak peti kupec zapusti košarico na spletni strani, ki ne uporablja SSL certifikata.

Vrste SSL certifikatov 

Ločimo več vrst certifikatov SSL. To so domenski, poslovni in razširjeni. Domenski predstavljajo osnovno obliko in so lahko aktivirani v samo nekaj minutah. Tudi cenovno so zelo dostopni. Nudijo vam osnovno varnostno enkripcijo, ki praviloma zadošča za večino spletnih strani ter trgovin.

Poslovni certifikati SSL vključujejo še preverjanje podjetja, ki je lastnik domene, za katero se naroča certifikat. Na takšen način lahko svojim kupcem oziroma uporabnikom sporočate, da ste povsem vredni zaupanja in da so tudi njihovi osebni podatki povsem na varnem. Razširjeni SSL pa obiskovalcem spletne strani omogoča najvišji možni standard varnosti. Med vsemi vrstami je najbolj opazen, ker spletna stran s to vrsto certifikata dobi zelen okvirček, in sicer v naslovni vrstici spletnega brskalnika.

Stroški nameščanja SSL certifikata

Nekateri ponudniki SSL certifikatov vam v primeru zakupa deljenega gostovanja SSL certifikat namestijo povsem brezplačno. V nekaterih primerih pa so za 100 % pravilno delovanja certifikata potrebne še nekatere prilagoditve na spletni strani. Pri tem vam ponudniki prav tako z veseljem pomagajo.

Strošek prilagoditev je odvisen od posamezne spletne strani. Za konkretno ceno se je treba povezati s ponudnikom.

Prepoznavanje spletne strani brez SSL certifikata

Ali ima neka spletna stran SSL certifikat ali ne, lahko najhitreje spoznate po spletnem naslovu. Če se spletni naslov prične z varno povezavo HTTPS, poleg nje pa je v večini brskalnikov prikazana še zelena ikona varnostne ključavnice, potem spletna stran vključuje omenjeni certifikat.

Če kliknete na zeleno ikono, se vam prikažejo še nekatere dodatne informacije o sami spletni strani. Prav tako vrsta certifikata ter organizacija, pri kateri je bil SSL certifikat izdan.

Similar Posts:

Author Image
admin