3 dejstva o spletnem gostovanju

Kaj sploh je spletno gostovanje? Gre za storitev, kjer zakupite del prostora na strežniku, ki je ves čas povezan s spletom. Brez gostovanja spletna stran ne more biti vidna na spletu. V nadaljevanju si preberite nekaj dejstev o gostovanju, ki vam bodo pri izbiri ponudnika, vrste ter paketa gostovanja, zagotovo prišla prav.gostovanje
Poznamo pet oblik spletnega gostovanja:

Deljeno gostovanje

Gre za najpogostejšo obliko, kjer na istem strežniku gostuje večje število naročnikov. Posledično je to najcenejša možnost, saj se stroški vzdrževanja porazdelijo med več naročnikov.

VPS gostovanje

Kratica VPS pomeni Virtual Private Server. Za razliko od deljenega pri VPS gostovanju gostuje veliko manj naročnikov, kar pomeni višjo ceno gostovanja. Prednost predstavlja možnost uporabe poljubne programske opreme, s tem pa lahko strežnik prilagodite svojim potrebam.

Namensko spletno gostovanje

gostovanje-spletno

V tem primeru naročnik na strežniku gostuje sam. Omogoča tudi namestitev poljubne programske opreme. Primerno je za spletna mesta, ki imajo več tisoč obiskovalcev dnevno. Cena takšnega gostovanja je najvišja.

Reseller gostovanje

To gostovanje je namenjeno za nadaljnjo prodajo. Naročnik zakupi določen prostor na strežniku, ki ga potem razdeli na manjše dele (pakete) in prodaja naprej. Ponavadi se za taka gostovanja odločajo izdelovalci spletišč, ki želijo svojim strankam ponuditi celovito storitev izdelave in gostovanja spletnih stran.

Spletno gostovanje v oblaku

Pri tem gostovanju gre za sestavo iz več medsebojno povezanih strežnikov, ki delujejo kot celota. Največkrat se za takšno gostovanje odločajo naročniki, ki potrebujejo veliko spletnega prostora, vendar ne želijo sami urejati strežnika.

Ni vse v ceni gostovanja

Večina ponudnikov iz tujine ponuja nižje cene gostovanja kot ponudniki iz Slovenije. Vendar pozor, gostovanje v tujini prinaša tudi nekaj slabosti. Pri izbiri je namreč dobro upoštevati lokacijo in kakovost strežnika, odzivnost podpore, mnenja uporabnikov in dodatne storitve.

Lokacija strežnika

Če vaša stran gostuje pri ponudniku iz tujine, se bo tudi dlje časa nalaga. Svetujemo vam, da izberete gostovanje na strežnikih, ki so locirani v državi, kjer boste imeli največ obiskovalcev.

Kakovost strežnika

Upoštevati je potrebno hitrost, zanesljivost in varnost strežnika.
Pri hitrosti je ključnega pomena, da gre za SSD gostovanje, ki predstavlja bistveno izboljšano odzivnost spletnih strani, boljše rezultate v iskalniku Google in pri spletnih trgovinah tudi večjo prodajo.
Zanesljivost strežnika pomeni, da težav s strežnikom ni, posledično pa je spletna stran ves čas dostopna. Priporočamo vam, da izberete ponudnika, ki vam zagotavlja najmanj 99 % delovanje strežnika.
Pri varnosti strežnika je pomembno, da ima ponudnik nameščeno vso potrebno varnostno opremo, ki jo tudi redno posodablja, ter nudi redno varnostno kopiranje datotek in podatkovnih baz spletnih strani naročnikov.

Odzivnost podpore

Če se vrnemo na ponudnike iz tujine, potem pričakujte tudi težave pri učinkovitosti podpore. Tak ponudnik vam po navadi nudi podporo samo preko elektronske pošte, če pa je že telefonska, pa to predstavlja dodatne stroške zaradi klicev v tujino. Večinoma je podpora s tujimi ponudniki v angleškem jeziku, kar marsikomu lahko predstavlja dodatno oviro. Zato je pametno izbrati gostovanje v Slovenji, kjer boste v večini primerov deležni hitre in odzivne podpore v slovenskem jeziku.

Mnenja uporabnikov

V večini primerov gre za najbolj pristno podajanje informacij o ponudniku. Najbolj so vam lahko v pomoč video prispevki oz. izjave naročnikov na spletni strani ponudnika in na spletnih forumih.

Dodatne storitve

Pri izbiri ponudnika velja upoštevati tudi, katero nadzorno ploščo vam ponujajo za urejanje strani, načine plačila, možnost nalaganja dodatnih aplikacij itd. Ne smemo zanemariti tudi tradicije. Ponudniki, ki so na trgu prisotni dlje časa, po navadi ponujajo kakovostnejše strežnike, učinkovitejšo podporo ter imajo nasploh več znanja in izkušenj.

Težko je izbrati ustrezen paket gostovanja.
Vsak ponudnik gostovanja ponuja vsaj 4 pakete. Večinoma gre za malenkostne razlike med vsebinami paketov, a pri odločitvi za pravega lahko nastane kar nekaj dilem. S pravim izborom lahko ne samo prihranite, temveč dobite res tisto, kar potrebujete.
Da boste izbrali pravi paket, vam lahko pomagajo spodnja vprašanja:
• Koliko spletnega prostora potrebujem?
• Kakšen bo okvirni mesečni spletni promet?
• Koliko bom imel domen, poddomen in parkirnih domen?
• Koliko računov za elektronsko pošto in FTP potrebujem?
• Kako pogosto izdelujejo varnostne kopije?
• Koliko podatkovnih baz mi ponujajo?

https://www.youtube.com/watch?v=MKHRU3mvUFE

Similar Posts:

Author Image
admin