Razlike med gostovanjem in domeno

Svetovni splet je poln priložnosti, zato vsi tisti, ki na internetu še niso prisotni, zamujajo eno izmed boljših možnosti za uspeh. Prisotnost na spletu je nujna predvsem za manjša in srednje velika podjetja, ki tako lahko svojim potencialnim strankam na relativno preprost način predstavijo svojo ponudbo in se spletnim uporabnikom nasploh prikažejo v kar najboljši luči.

Domain names and internet concept
Za spletno predstavitev pa ni potrebna zgolj spletna stran, vendar sta obvezna elementa tudi domena in spletno gostovanje. Čeprav je na internetu prisotnih zares ogromno število spletišč, pa marsikdo še vedno ne loči med domeno in gostovanjem, zato smo se odločili, da vam v današnjem prispevku natančneje predstavimo omenjeni storitvi in poudarimo glavne razlike med njima.
Medtem ko gre pri domeni le za spletni naslov, na katerem je do spletnega mesta možno dostopati, pa spletno gostovanje predstavlja strežniški prostor. Z gostovanjem torej označujemo prostor, ki je naročniku storitve na voljo za shranjevanje datotek, podatkovnih baz in drugih elementov spletne strani, poleg tega pa tudi prostor za shranjevanje elektronske pošte.
Za marsikoga pomembno razliko med domeno in gostovanjem predstavlja cena. Najprej moramo zapisati, da cene pri obeh storitvah lahko močno variirajo. Kar se tiče domene, cena najbolj zavisi od njene končnice (npr. za domeno s končnico .guru moramo odšteti nekajkrat več kot za domeno s končnico .com), medtem ko je cena gostovanja najbolj odvisna od vrste storitve (najcenejše je deljeno gostovanje, za VPS ali namenski strežnik pa je potrebno odšteti precej več). A če pogledamo naročilo povprečnega kupca, lahko rečemo, da je cena domene nekajkrat cenejša od cene gostovanja. Medtem ko je za domeno potrebno odšteti okoli 10-15 € na leto, nas bo gostovanje stalo okoli 40-60 € na leto.

hosting
Za boljše razumevanje pojmov domena in spletno gostovanje lahko podamo primerjavo s hišo. Pravimo, da je domena kot hišni naslov, saj gre dejansko za naslov spletne strani, na katerem slednjo najdemo. Ta naslov lahko vtipkamo neposredno v URL vrstico spletnega brskalnika, seveda pa si določeno stran lahko pomagamo poiskati tudi s spletnimi iskalniki (npr. z iskalnikom Google). Na drugi strani pa imamo spletno gostovanje, ki ga enačimo s parcelo, na kateri hiša stoji. Ste ugotovili, kaj potem predstavlja sama hiša? Spletno stran, seveda.
Vse, ki bi radi izvedeli več o domenah, njihovi registraciji, podaljšanju, prenosu in podobnem, poleg tega pa vas zanima tudi več o spletnem gostovanju, vabimo, da obiščete spletno stran http://gostovanjedomene.weebly.com/, kjer je vse natančno prikazano in razloženo. Prepričani smo, da vam bo branje pomagalo pri postavitvi trdnih temeljev za doseganje uspeha na svetovnem spletu.

Oglejmo si še kako poteka izdelava spletnih trgovin.

Similar Posts:

Author Image
admin