Šitake ali kraljice gob

Šitake ali kraljice gob

Gobe shiitake/šiitake ali šitake so za zahodni svet čudežne, za Vzhodnega pa zdravilne. Tradicionalna kitajska medicina takšne gobe uporablja v obliki poparkov, kuhane pa tudi v jedeh. Prav tako jih označujejo kot splošno spodbudne za zdravje človeka. Med drugim pomagajo pri težavah z želodcem, pri glavobolu, visoki ravni holesterola in aterosklerozi, visokem krvnem tlaku, bolezni jeter, sladkorni bolezni, dobrodošle so tudi pri krepitvi imunskega sistema, prav tako za lajšanje težav z gripo in prehladi.

Tako kot gobe na sploh so tudi gobe šitake zelo dober vir rudnin, nekaterih vitaminov, prav tako beljakovin. Kljub temu pa so tovrstne gobe veliko bolj kot po klasičnih sestavinah znane zaradi vsebnosti polisaharidov. Ti se v človeškem telesu izkažejo po imunostimulativnem delovanju. Med vsemi polisaharidi je zlasti učinkovit lentinan.

Tako kot gobe na sploh so tudi gobe šitake zelo dober vir rudnin, nekaterih vitaminov, prav tako beljakovin.

Šitake so dobrodejne tudi za srce in ožilje

Ker gobe šitake učinkovito zmanjšujejo povečano raven skupnega holesterola, so dobrodejne tudi za naše srce in ožilje. Obenem redčijo kri ter znižujejo krvni tlak. Redno uživanje takšnih vrst gob lajša delovanje srca in zagotavlja, da se kri pretaka skozi bolj prožno in manj obloženo ožilje.

Šitake so posebne pozornosti deležne tudi zaradi izjemno spodbujevalnega učinkovanja na naš imunski sistem.  Najučinkovitejša sestavina tovrstnih gob je šitak lentinan. Ob podpori še drugih sestavin na naše telo deluje protivnetno in zavira delovanje kancerogenov. Takšne gobe delujejo tudi protivirusno, protiglivično ter protibakterijsko.

Priprava juhe iz šitak

Dnevni odmerki gob šitaki so različni. Za splošno podporo zdravju lahko zaužijete od 3 do 4 grame suhih gob na dan. Sicer pa iz njih lahko pripravite tudi zelo okusne jedi, na primer juho.

Na oljčnem olju zmehčajte na drobno narezano čebulo. Dodajte na koščke narezane gobice – naj jih ne bo manj kot skodelica, in dva na tanko narezana korenčka. Če imate pri roki brokoli, tega lahko dodate v drugi polovici priprave, da se ne razkuha preveč. To kuhajte približno deset minut, vse dokler se korenček ne zmehča dovolj. Nato v juho stisnite še strok česna. Solite lahko po svojem okusu ali pa jed začinite s sojino omako.

Prehranski dodatek, v katerega se vam splača vlagati

Na večjih tržnicah lahko kupite povsem sveže gobe šiitake, saj jih gojijo tudi pri nas. Sicer pa so večinoma na voljo suhe. Na sploh so takšne gobe dražje, a so preverjeno vredne trajne naložbe. Na voljo so vam tudi kot prehranski dodatek v obliki kapusul.

Similar Posts:

Author Image
admin