Zdravje

Psihične obremenitve bremenijo hrbtenico

Ljudje, ki so nenehno pod napetostjo, bodo v prihodnosti bolj verjetno tarnali zaradi bolečine v hrbtenici. Povezava med psihološkimi obremenitvami in bolečinami je po mnenju kalifornijskih strokovnjakov tako prepričljiva, da lahko določenim ljudem takšne težave napovedo. Štiri leta so znanstveniki s stanfordske univerze spremljali skupino ljudi, ki na začetku niso imeli bolečin v križnem delu hrbtenice. Tisti, ki so vsakodnevne obremenitve teže prenašali, so v tem času pogosteje tarnali zaradi kroničnih bolečin. Napake v hrbteničnih strukturah, vidne na rentgenskih posnetkih, ki naj bi bolečino v prihodnosti prav tako napovedovale, pa niso bile niti približno tako dober kazalec bolečin.

Soja varuje pred rakom debelega črevesja

Ugotovil, kako koristen je sojin glukozamilceramid. V laboratorijskih poskusih je učinkovito zaviral nastanek in rast tumorskih celic prebavnega trakta. Je le eden številnih sfingolipidov v živalih in rastlinah. Pred nami je nov dokaz, kako učinkoviti so. Pred kratkim je ista skupina strokovnjakov ugotovila antikarcinogeno aktivnost mlečnih sfingolipidov.

Zobne celice zdravijo Parkinsonovo bolezen

S celicami zobne pulpe bodo zdravniki v prihodnosti morda lahko pomagali bolnikom s Parkinsonovo boleznijo. Celice iz notranjosti zob naj bi presadili v najbolj prizadete možganske predele in tako okrepili bolne živčne celice –  povedal, da je to pravzaprav prvi poskus zdravljenja nevrodegenativne bolezni s celicami zobne pulpe. Bolj znani poskusi so tisti z izvornimi celicami drugih tkiv.

Ribe koristne v nosečnosti

Britanski raziskovalci prinašajo novice o koristnosti uživanja rib v pozni nosečnosti. Tiste nosečnice, ki ne jedo rib, imajo sedemintrideset odstotkov večje tveganje, da bo njihov otrok premajhen. Pravi, da za zdaj še ne nameravajo spremeniti priporočila o povečanem uživanju rib za bodoče matere. Trenutno britanska uradna medicina nosečnicam svetuje, naj na jedilnik uvrstijo ribe dvakrat na teden. Še vedno niso popolnoma potrjene ali ovržene domneve o škodljivosti uživanja rib, ki naj bi vsebovale več živega srebra za razvijajoči se plod. Zato so pri oblikovanju novih priporočil še zelo previdni. Zakaj ravno ribe spodbujajo rast razvijajočega se otroka, še ne morejo pojasniti. Morda zaradi omega-3-maščobnih kislin, ki pospešujejo pretok krvi iz posteljice. Tako do plodu ravno zaradi tega pride več hranil kot sicer.

Similar Posts:

Posted in Dom
Author Image
admin