Izbira in vzdrževanje snežnih verig

Izbira in vzdrževanje snežnih verig

Avtomobilske verige za sneg vam v primeru snega na cesti omogočajo občutno lažjo vožnjo, obenem pa tudi veliko varnejšo. Pri uporabi snežnih verig pa se je treba strogo držati nekaterih nasvetov. Le s pravo uporabo boste poskrbeli za brezhibne verige.

Verige za sneg
Avtomobilske verige za sneg vam v primeru snega na cesti omogočajo občutno lažjo vožnjo

V zadnjih nekaj letih smo bili priča temu, da nas sneg lahko preseneti tudi v marcu ali aprilu, zato moramo biti tudi tedaj dobro pripravljeni na ustrezno avto opremo. Ko na snegu zmanjka oprijema, v poštev najbolj pridejo verige za sneg. Večja težava pa se pojavi pri voznikih, ki uporabe verig ne poznajo ravno najbolje.

Izbira verig za sneg je odvisna zlasti od dimenzije pnevmatike

Če boste na trgu za svoje vozilo izbrali prevelike verige za sneg, bo to povzročilo spodrsavanje po vozni podlagi. Vozilu s tem še zdaleč ne boste ponudili optimalnega prijema. Obenem prevelike verige praviloma pomenijo njihovo hitrejše uničenje. Vsekakor niti niso izključene še druge poškodbe na vozilu.

Če boste kupili premajhne avtomobilske verige, jih nikakor ne boste mogli namestiti na pnevmatike oziroma verige ne bodo zmogle pokriti zadosten del površine gume. Pri nakupu ustreznih snežnih verig pa boste morali poleg pravilne dimenzije avtomobilskih pnevmatik misliti še na en izjemno pomemben dejavnik. Pri nakupu avto verig za sneg je ključnega pomena še njihova debelina.

Navodila proizvajalca za debelino snežnih verig

Pred nakupom avtomobilskih snežnih verig obvezno preberite navodila proizvajalca vozila, v katerih mora biti navedeno, kakšne verige za sneg so dovoljene za uporabo. Pozorno preberite, kolikšna je višina člena. Je to 7, 9 ali 12 milimetrov. Na ta način se boste dobro zavarovali, saj ne boste poškodovali blatnika vozila ali pa kakšnih drugih delov vozila.

Ob poškodbi avta zaradi nepravilno izbranih verig za to ne bo odgovarjal niti proizvajalec verig niti proizvajalec vašega vozila, temveč izključno vi sami.

Standard ONORM za snežne verige

Vse verige za sneg morajo biti obvezno izdelane po ONORM standardu. Ta določa trdoto materiala po globini. Obenem predvideva še minimalno silo porušitve ključnih elementov, ki so veriga, obroč in var. Kljub temu boste na trgu še vedno lahko izbirali med več vrstami avtomobilskih snežnih verig. Največja razlika med njimi je v izboru uporabljenega materiala, gostoti mrež oziroma po debelini ter ne nazadnje še po kakovosti termične obdelave.

Similar Posts:

Author Image
admin