Ročna blagajna

Ko razmišljamo o ročni blagajni, si navadno predstavljamo majhno blagajno, ki je prenosna in jo lahko nosimo v rokah. Navadno o njej tudi ne razmišljamo kot o blagajni, ki bi bila avtomatizirana in bi uporabniku omogočala izvajanje različnih funkcij. Glede njene uporabe pa bi pričakovali, da se uporablja pri poslovanju z gotovino, še zlasti s kovanci, ki so kot plačilno sredstvo znova pridobili na svoji veljavi, odkar smo začeli kot plačilno valuto uporabljati evro.Deloma bi imeli prav.

Klasična ročna blagajna

Klasična ročna blagajna je odlična rešitev pri poslovanju z gotovino, še zlasti s kovanci, saj je zaželeno, da so ti pregledno urejeni in vedno dostopni. S prenosno ročno blagajno boste za to tudi poskrbeli. Gotovina bo vedno urejena in na varnem. Take blagajne so primerne za shranjevanje manjših vsot denarja. Ohišje in pokrov blagajne sta navadno izdelana iz visokokakovostne jeklene pločevine. Blagajna ima tudi ročaj, ki je pritrjen na pokrov. Znotraj je navadno vložek za denar. Za varnost pa poskrbi kvalitetna ključavnica s ključem. Gre torej za neke vrste majhen prenosen trezor v obliki škatlice.
Ročne blagajne smo vajeni srečevati v pisarnah podjetij, vodi pa jo za to pooblaščena uslužbenka v administraciji.

Ročna blagajna nove generacije


Z drugo vrsto ročnih blagajn se navadno najpogosteje srečamo ob pobiranju parkirnin. Taka ročna blagajna je prenosna in jo lahko nosimo v rokah, vendar je vse prej kot navadna škatlica s ključavnico. Taka ročna blagajna vsebuje črtno-kodni čitalnik, lahko pa tudi termalni tiskalnik. Ker blagajna zahteva v času svojega delovanja oziroma upravljanja fizično prisotnost osebe in je prenosna, ji rečemo ročna blagajna. Različne možnosti, ki jih ponujajo njihovi proizvajalci, omogočajo celo njihovo nadgradnjo glede na zahteve upravljavca. Z ročno blagajno se lahko na primer izdaja vse vrste parkirnih listkov, se jih odčitava in se izračunava znesek za plačilo. Z njimi pa je mogoče obdelovati celo vrednostne kartice in ob koncu dela izdelati obračunsko statistiko.

Similar Posts:

Author Image
admin