Priljubljena poletna osvežitev

Priljubljena poletna osvežitev

Z visokimi temperaturami se poleti borimo na različne načine. Mnogi se najraje ohlajajo v morju ali v hribih, seveda pa se tudi doma poslužujemo nekaterih ukrepov, ki pomagajo premagovati poletno vročino. Eno možnost gotovo ponujajo osvežilni sokovi, ki jih lahko pripravimo kar sami doma. Pri tem imamo neverjetno široko paleto možnosti, tudi če se omejimo le na napitke, ki jih lahko enostavno pripravimo iz sestavin, ki jih imamo že na razpolago.

Bezgov sirup

Marsikomu predstavlja bezgov sirup nepogrešljivo dopolnitev poletnega časa. Bezgovi grmi zacvetijo ravno ob pravem času, običajno v juniju, v višjih legah pa se cvetenje zavleče še dlje v poletje. Tako imamo na razpolago povsem sveže cvetove, pa tudi količinsko so donosi kot nalašč za tiste, ki se lotevajo priprave napitka.

Običajno iz bezgovih cvetov pripravimo sirup, ki je zelo trajen, če ga pravilno ustekleničimo. Seveda pa takšnega napitka ne bo problem popiti kar sproti – v poletnem času gre za izvrstno osvežitev, še posebej če bezgov sok v kozarcu dopolnimo z ledenimi kockami, rezino limone ali pa lističem melise. Bezgov sirup ima še to prednost, da ga je dokaj enostavno pripraviti v večjih količinah!

Več o pripravi preberite tukaj: https://www.bodieko.si/bezgov-sirup-iz-bezgovih-cvetov

Limonada

Še ena klasika, ki je v primerjavi z bezgovim sirupom še enostavnejša za pripravo. Potrebujemo le limone! Limonada je izvrstna ideja za poletno osvežitev in se odlično poda tudi k sproščanju na plaži in drugim prostočasnim dogodivščinam v toplejšem delu leta. Ker jo lahko zelo hitro in brez težav pripravimo, pa gre za priljubljen vsakdanji napitek, ki je doma lahko vedno na zalogi.

Pri pripravi limonade ni treba komplicirati. Dovolj je, da iztisnemo sok iz zrelih limon in dodamo nekaj vode! Seveda lahko za nekoliko prijetnejši okus dodamo še sladkor, poigramo pa se lahko z različnimi koncentracijami in kombinacijami. Limonado dobro dopolnjujejo sokovi iz drugih citrusov, pa tudi nekateri zeliščni dodatki so zelo posrečeni.

Zeliščni sokovi

Za prav poseben učinek osvežitve v poletnem času pa poskrbijo zeliščni sokovi. V najtoplejših mesecih leta uspevajo nekatera zelišča, ki so kot nalašč za pripravo osvežilnega soka. Še posebej dobri bodo rezultati, če uporabimo kvalitetna sveža zelišča z visokogorskih rastišč. Na voljo imamo kar nekaj možnosti, če smo se pripravljeni posvetiti nabiranju zelišč in pripravi napitkov. Priljubljene so recimo koprive, ki uspevajo že v prvih poletnih dneh, prav tako pa so zelo osvežilni sokovi iz mete in melise.

Poleg tega, da imamo na izbiro mnoga zelišča, ki omogočajo pripravo soka, so na voljo tudi različni recepti, ki ponujajo privlačne učinke. Za zeliščne napitke je značilen poseben osvežilni priokus, ki je marsikomu celo neprijeten, a večini v poletnih dneh seveda zelo odgovarja. V končni fazi pa pomaga še to, da sokove obogatimo z ledenimi kockami in predstavitev pijače dopolnimo z lističem svežega zelišča!

Similar Posts:

Author Image
admin