Merilni sistemi pomagajo nadzorovati porabo energije

Merilni sistemi pomagajo nadzorovati porabo energije

Energija je dragocena dobrina. Naj bo to električna energija, toplotna ali kakšna druga vrsta energije. Potrebno je nadzorovati porabo, da po nepotrebnem ne bi prihajalo do prevelikih izgub energije in s tem povečanih stroškov. Pomagamo si z merilnimi sistemi. Merilni sistemi namreč omogočajo, da lahko stalno nadziramo energijo, ki jo uporabljamo. Ker gre za dolgotrajen tudi večletni proces, morajo biti merilni sistemi zanesljivi in natančni. Le s kvalitetnimi merilnimi sistemi bomo lahko prihranili.

Merilni sistemi morajo biti zaupanja vredni

Pri izbiri merilnih sistemov je potrebno biti previden. Na trgu se pojavljajo cenovno ugodni merilni sistemi, proizvedeni pri proizvajalcih brez pravih referenc. Vgradnja poceni merilnega sistema v naše sisteme energetskih naprav pomeni velik riziko. Merilni sistemi priznanih proizvajalcev so kljub nekoliko višji ceni edino zagotovilo, da bo sistem deloval nemoteno. Poleg kvalitete samega izdelka mora biti zagotovljena tako garancija, kot servisna oskrba. To lahko zagotavljajo zgolj priznani proizvajalci merilnih sistemov. Ne sme se namreč dogoditi, da bi merilni sistem odpovedal. S tem lahko pride do okvare celotnega sistema, kar pa poleg stroškov izgube energije, lahko pomeni tudi veliko gmotno škodo ob menjavi celotnega sistema.

V kolikor do okvare vseeno pride, pa mora biti zagotovljena garancija in hitra servisna storitev, ki takoj lahko odpravi napako. Energetski sistemi se gradijo za dolgoletno uporabo. Tako mora biti tudi merilni sistem toliko zanesljiv, da bo omogočal nemoteno delovanje ves čas. Zato poceni nakup in vgradnja nekvalitetnih merilnih sistemov ne bo prinesla prihranka, ampak velike izgube.

Natančnost je bistvo merilnih sistemov

Enak problem kot pri kvaliteti, imajo poceni merilni sistemi tudi pri natančnosti. Zgolj kvalitetni merilni sistemi priznanih proizvajalcev dajejo garancijo za natančno delovanje. Sistem, ki ni natančen ni nič vreden, saj z njim ne dosegamo tako dobrih rezultatov pri merjenju porabe energije. S tem prihaja lahko do nepotrebnih izgub.

Sistem ne bo deloval optimalno in se bo lahko življenjska doba sistema skrajšala. Odstopanja v merilnih sistemih načeloma sploh niso dopustna. Natančnost je bistvo merilnih sistemov in le z zanesljivi in natančnimi rezultati meritev bomo lahko dosegli, da bojo naši energetski sistemi varčni. Le tako bomo lahko zadovoljen uporabnik, ki je ozaveščen in skrbno ravna z porabo energije.

Similar Posts:

Posted in Dom
Author Image
admin