Dobro vzdrževan elektromotor, večji prihranki

Motorno olje je olje,ki se uporablja za mazanje motorjev z notranjim izgorevanjem. Motorna olja pomagajo pri življenjski dobi gibljivih delov, saj olje zmanjša trenje, preprečuje korozijo, izboljšuje tesnenje in hladi motor z odvajanjem visokih temperatur. Motorna olja so pridobljena iz nafte in ne-naftnih sintetiziranih kemičnih spojin. Danes velikokrat motorna olja mešajo z osnovnimi olji. Najpomembnejša lastnost motornega olja je njegova viskoznost.

elektromotorElektromotorji pa so stroji, ki električno energijo spreminjajo v mehansko energijo. Uporablja se za stroje kot so vlak, trmvaj in ostale naprave. Njegovo gibanje je povzročeno zaradi magnetnega polja. Elektromotorje se večinoma deli na motorje z izmeničnem in enosmernim tokom. Elektromotorji z enosmernim tokom so namenjeni za priključitev na vir enosmerne napetosti. Motorji z enosmernim tokom so se pojavili v 19 stol, vendar jih uporabljajo še danes.

Motorji z enosmernim tokom so do pojava elektromotorjev z izmeničnem toku bili edina vrsta elektromotorjev. Njihova slabost je zakomplicirana izvedba in hitre okvare. Z izmeničnem tokom so v glavnem namenjeni za priključitev na izmenični tok električne napetosti. Ti motorji so se začeli pojavljati po velikem odkritju vrtilnega magnetnega polja in danes predstavljajo ogromen delež na trgu. Motorji, ki jih poganja izmenični tok imajo 2 glavna dela in sicer rotor in stator. Na rotor je nameščeno več fazno navitje. Poleg osnovnega deljenja se izmenični elektromotorji delijo še na hitrosti vrtenja rotorja. Delimo jih na asinhronske in asinhronske motorje.

Sinhronski motorji; njihov rotor se vrti enako hitro kakor vrtilno magnetno polje. Asinhronski motorji;  kjer se rotor vrti nekoliko počasneje kot vrtilno magnetno polje. Slednji so danes uporabljeni v veliki večini električnih pogonov.  Čim večja je vrtilna hitrost rotorja, večja je obremenitev motorja. Univerzalni motorji so skoraj enaki kakor enosmerni motorji. Značilnost teh motorjev je izjemno hitro vrtenje rotorja, ki ni pogojena s frekvenco omrežne napetosti. V majhnih velikostih se uporabljajo za manjše stroje.

https://www.youtube.com/watch?v=huyY5-vEQ6w

Similar Posts:

Author Image
admin