Ugriz klopa je nevaren

Ugriz klopa je nevaren

Ugriz klopa je človeku nevaren ter lahko povzroča hudo obolenje.

Prenos bolezni lymska borelioza ter klopni meningoencefalitis povzroča ugriz okuženega klopa. Manj pogosta bolezen je humana granulocitna anaplazmoza. S krvjo gostitelja se klop hrani, za ubod ima na prednji strani robustnega aparata koničast jeziček. Jeziček je po celi površini poraščen z ostrimi, nazaj ukrivljenimi krempeljci. S tem ugriz lačnega klopa omogoča nemoteno prehranjevanje ter nevarnost bolezni. Prenaša se preko okuženega klopa, ki ob vbodu izloča slino. V slini ima klop encime, v katerih se nahajajo blag anestetik, zaviralci imunskega odziva ter zaviralci strjevanja krvi.

Zaradi encimov ugriz nobenega klopa človek ne čuti, zaviralci strjevanja krvi omogočajo hranjenje več dni. Klop se ob hranjenju izrazito povečuje, ko se nahrani do sitega postane do dvestokrat večji. Po hranjenju klop odpade ter si na tleh najde primerno zavetje, kjer se lahko varno razvija. Na mestu, kjer se je zgodil vbod potencialno nevarnega klopa, lahko čutimo rahlo srbečico. Dokaj učinkovito ugriz obolelega klopa preprečujemo z primerno obutvijo in obuvali, pomagajo tudi posebna pršila.

Nanesemo jih na robove oblačil in obutve, mesta kjer si klop išče pot do mesta ugriza. Najprimernejša obutev in obleka je svetlih barv ter gladke površine. Na obleki in obutvi svetlih barv klopa lažje opazimo med gibanjem. Gladke površine obutve in oblačil pa otežujejo ali celo onemogočajo oprijem. Ko izgubi oprijem pade na tla, s tem pa smo praktično preprečili ugriz človeku nevarnega klopa. Preventivo nadaljujemo ob prihodu domov s skrbnim pregledom. Ljudje, ki se veliko gibajo v gozdu to počnejo že rutinsko. Mnogi pri pregledovanju najdejo več, vse do deset ali petnajst klopov. Najbolj učinkovito pa je cepljenje proti klopnem meningoencefalitisu. Na učinkovitost cepljenja kaže statistika, ki se v Sloveniji vodi že več desetletji.

V zadnjih obdobjih statistika kaže tudi vzpodbudne rezultate, saj ugriz klopa prizadene manjše število oseb.

Več si preberite na naši spletni strani.

Similar Posts:

Author Image
admin