Kronična zaprtost in akutno zaprtje

Kronična zaprtost in akutno zaprtje

Težko odvajanje blata pogosto imenujemo tudi zaprtje. Tedaj je blato veliko trše kot sicer, njegovo odvajanje je zato oteženo pa tudi manj pogosto. V povprečju naj bi vsak zdrav človek blato odvajal od trikrat na dan do trikrat na teden. Majhni otroci to počno nekoliko pogosteje.

Kronično zaprtje je poleg akutnega zaprtja vse pogostejša prebavna motnja. Pogosto je posledica nezdravega življenjskega sloga. Sicer pa je zaprtje lahko tudi posledica bolezni prebavil, bolezni žlez z notranjim izločanjem, bolezni organskega živčevja.

Pojav kroničnega ali akutnega zaprtja

Kronično zaprtje ali akutno zaprtje se neredko pojavi tudi kot posledica jemanja nekaterih vrst zdravil, na primer zaradi jemanja zdravil proti depresiji, proti visokemu krvnemu pritisku. Po drugi strani pa je za pojav funkcionalnega zaprtja lahko možnih več vzrokov.

Zaprtje je ne nazadnje lahko pogojeno tudi z dednostjo. Pogosto namreč opažamo, da ima več družinskih članov težave z zaprtjem. Vendar pa je obenem dobro vedeti, da člani iste družine nimajo samo skupnih genetskih podobnosti, temveč imajo pogosto podoben življenjski slog. Ta naj bi bil po mnenju številnih raziskovalcev najpogostejši povzročitelj zgage. Pri tem seveda mislimo na slab življenjski stil.

Preberite naslednji članek: Šitake ali kraljice gob

Gobe šitake izvirajo iz Azije, kjer že tisočletja predstavljajo eno najbolj cenjenih sestavin v kulinariki, hkrati pa so nepogrešljiv del v tradicionalni vzhodnjaški medicini. Prav tako jih označujejo kot splošno spodbudne za zdravje človeka.

Zaprtje kot bolezen sodobne civilizacije

Kronično zaprtje in druge prebavne težave ter bolezni se uvrščajo v kategorijo sodobnih bolezni. Eden od glavnih vzrokov zanje je zagotovo sam način prehrane. Ta je prepogosto nasičena s kalorijami, ki so v obliki maščob in beljakovin pa tudi lahko prebavljivih ogljikovih hidratov. Po drugi strani pa je hrana, ki jo uživamo, zelo pogosto revna z vlakninami. Obenem pa zaužijemo še premalo tekočine. Vse to pelje k zaprtju oziroma k težkemu odvajanju blata.

Odprava zaprtja s pomočjo zdrave prehrane in gibanja

Kronično zaprtje je za marsikoga kar precej velika nadloga. A tudi zaprtja se lahko deloma ali povsem znebite. V prvi vrsti je najpomembneje zdravo ter uravnoteženo prehranjevanje. Gibanja vam med tednom ne sme primanjkovati. Nekoliko več časa si zanj vzemite tudi med vikendom. Ne nazadnje pa zaprtje lahko deloma ali povsem odženete stran s kakovostnim in mirnim spancem.

Similar Posts:

Author Image
admin