Kako poteka obnova strehe?

Kako poteka obnova strehe?

Stara kritina, nezadostna izolacija, poškodovana kritina ali zastareli konstrukcijski standardi, ki ne ustrezajo sodobni gradnji kažejo na to, da je na vašem objektu v najkrajšem času potrebna obnova strehe. To je treba razlikovati od menjave kritine. Gre namreč za nujen postopek, kjer se na kritini opravi le nujna vzdrževalna dela, da se prepreči dodatna škoda na gradbenem objektu. Obnova strehe ali zamenjava celotne kritine? Ključna razlika med tema dvema postopkoma je v stroških, saj je zamenjava bistveno dražja. Popravilo kritine je ugodnejše, saj je potrebna zgolj zamenjava uničenih ali dotrajanih delov, seveda pa lahko priložnost izkoristite za nova kvalitetna okna, ki vam bodo dala več svetlobe v mansardi. Kdaj je potrebno popravilo, kako poteka in kako lahko ob tem izpeljete številne izboljšave, preberite v nadaljevanju.

Kdaj je potrebna obnova strehe?

Obnova strehe je največkrat potrebna ob poškodbah strešne kritine, konstrukcije ali izolacije, ko ta ne zagotavlja več kakovostnega bivanja. To je lahko posledica časa, lahko pa ekstremnih vremenskih pojavov, na primer močnega vetra, burje ali deževja. Če vam na podstrešje zateka voda, če se življenjska doba kritine bliža koncu, vendar še niste pripravljeni na popolno menjavo ali če vas moti umazanija, ki se je z leti nabrala, je obnova strehe primerna rešitev. Kdaj je res potrebna obnova in kdaj menjava, bo najbolje znal oceniti strokovnjak, ki bo prišel na ogled in postavil oceno stanja.

Med popravilom ali zamenjavo strehe se vse več lastnikov hiš odloči še za montažo fotovoltaičnih celic

Obnova strehe v 5 korakih:

  1. Pregled stanja. Kaj je potrebno popraviti, bo najbolje znal oceniti specialist oz. izkušen krovec. Ta si bo ogledal obstoječe stanje in podal oceno, kaj je potrebno popravila in kaj zamenjave. Poleg ocene stanja bo ugotovil tudi druge težave, na primer razpoke, skozi katere vam lahko voda pronica v notranjost ter počene ali polomljene strešnike.
  2. Prvo pranje. Pregledu sledi pranje kritine, pri čemer je treba odstraniti čim več umazanije, alg in cvetnega prahu ter ostale površinske onesnaževalce, ki so se nabrali skozi leta. Sledi zamenjava poškodovanih delov kritine in ostrešja.
  3. Drugo pranje. Naslednji korak je drugo pranje, ki se opravlja po potrebi. Po pranju se strešniki na mestih, kjer so jih napadli mikroorganizmi, premaže z belilom. Če je potrebno, se med pranjem zdravi tudi leseno nosilno ogrodje.
  4. Nanos veziva. Nadaljnje se na strešnike se nanese vezivo, ki okrepi zgornjo površino, kar omogoči boljši oprijem barve. Vezivo je potrebno nanesti dvakrat, saj se prvi zelo hitro vpije. Po drugem nanosu vse skupaj pustimo sušiti preko noči, da preprečimo lupljenje barve in pojav zračnih mehurjev. Ko se vezivo posuši, strešnike premažemo s 100% akrilnim barvnim premazom, ki vsebuje sredstvo za preprečevanje organske rasti mikroorganizmov. Ta zagotavlja zaščito tudi pred vsemi vremenskimi razmerami.
  5. Barvanje. V zadnjem koraku je na vrsti barvanje strešnikov, skupaj s sredstvom za preprečevanje rasti različnih mikroorganizmov. Čisto na koncu se renovacija zaključi s prebarvanjem s premazom za sijaj in lep videz. V kolikor niste strokovnjak s področja krovstva, je dobro, da se o zadevi posvetujete s tistimi, ki imajo iz tega področja dovolj ter vam bodo znali pravilno svetovati.

Izkoristite priložnost za kvalitetna okna

Obnova strehe je odlična priložnost, da v vašo mansardo vgradite strešna okna, ki vam bodo zagotavljala več svetlobe. Proizvajalci vam nudijo pestro izbiro, največkrat pa imate na voljo dve možnosti – lesena ali plastična okna. Katera so primerna za vaše domovanje, je odvisno od prostora, načina uporabe in funkcionalnosti. Velikokrat se zgodi, da se ob vgradnji le-teh ljudje odločijo za menjavo na celotnem objektu, da dosežejo enoten videz.

Kvalitetna nova PVC okna so lahko integrirana tudi v sistem polken s starinskim pridihom

Tako kot vsa okna na objektu so tudi strešna okna so izpostavljena različnim vremenskim vplivom, zato morajo biti kakovostno izvedena, da kljubujejo tako močnemu soncu kot deževju in toči. Zaradi izpostavljenosti razmislite tudi o senčilu, ki vam bo v vročih poletnih dneh pomagalo ustvarjati znosne temperature v domu.

Zakaj izbrati PVC okna?

Poleg PVC oken so vam največkrat na voljo še lesena in kovinska oz. aluminijasta. Izmed vseh imajo PVC profili imajo številne funkcionalne prednosti in najugodnejšo ceno, zato so tudi velikokrat prva izbira kupcev. Izdelani so v veliko različicah, saj imajo posamezni PVC profili svoj namen. V primerjavi z ostalimi materiali so cenovno ugodnejša, imajo kratek čas izdelave, nudijo odlično toplotno zaščito, so neobčutljiva na vremenske razmere, ne potrebujejo dragega vzdrževanja, imajo dolgo življenjsko dobo, kombinirati pa jih je mogoče z različnimi načini zasenčitve (rolete, žaluzije, senčniki ipd).

Similar Posts:

Posted in Dom
Author Image
admin