Dolar je pogubna valuta

Prvega slovenskega kongresa plemenitih kovin in surovin se je prejšnji teden udeležil tudi kontroverzni švicarski finančni in borzni strokovnjak, ki že več kot 35 let živi v jugovzhodni Aziji. Svetovno slavo dobrega poznavalca razmer na svetovnih finančnih trgih je dosegel, ko je leta 1987, tik pred znamenitim črnim ponedeljkom, ko je imel borzni indeks newyorške borze Dow Jones največji enodnevni upad vrednosti, svojim strankam svetoval, naj umaknejo svoj denar z Wall Streeta. Napovedal je tudi upad vrednosti delnic Nasdaqovih podjetij leta 2000, že lani poleti, še bolj pa letos spomladi je svaril pred najnovejšimi težavami na posojilnem trgu.

Zaradi njegovih kontroverznih izjav se ga je oprijel vzdevek dr. Doom – dr. Poguba. Včasih s svojimi izjavami in primerjavami prav preseneča. Med svetovno najbolj znanimi je denimo odgovor na vprašanje, kako izmeriti, kdaj je trg precenjen. Faber pravi, da na Tajskem za štiri piva zase in osem piv za dekleta plača 40 dolarjev. V Wanchaiju, hongkonški četrti postavnih deklet, pa samo pijača za damo stane skoraj 40 dolarjev. To pomeni, da je Hongkong preprosto predrago mesto. Njegova ciničnost se pokaže tudi, ko je v nekem pogovoru svetoval, da lahko otroka naučiš, kaj je to inflacija, če mu kupiš ameriško obveznico v vrednosti 100 dolarjev, jo daš v okvir in opazuješ, kako čez 20 let ne bo nič več vredna.

»Ko sem bil v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v New Yorku, nihče ni imel pojma o tem, kaj je to mednarodna valutna menjava. Dolar je bil fiksiran na zlato in ko mu je Nixon vzel zlato podlago, je začel zgubljati vrednost. Že pred tem sem pisal, da bo dolar upadel in da bodo imela največ koristi od tega podjetja, ki večji del svojega prihodka dobijo na tujem. Zato sem v lastnem podjetju postal nekakšen strokovnjak za mednarodne posle. To ni bilo težko, ker tedaj v Ameriki ni bilo takšnega kadra, saj pred letom 1970 skoraj nihče ni vlagal na tuje. Tedaj so imela ameriška podjetja le nekaj japonskih delnic.

Similar Posts:

Author Image
admin